Строителството в Пловдив като в бума през кризисната 2008-а

  • от Виктория Петрова
  • 12:14, 09.02.2021

Помните ли далечната 2008, когато строителният ентусиазъм у нас беше взел върхови нива? Няма как да бъде забравена. За съжаление финансовата криза остави бетонно-скелетни паметници от онази сякаш вече далечна строителна пандемия.

Учудващо сходна обаче изглежда ситуацията 12-години по-късно в пандемичната 2020 година. Цифрите, които обикновено не лъжат, показват, че инвестиционният колос през изминалата година отново е бил строителят. На пръв поглед аналогията стои страховито предвид емпиричния опит на миналото, но бързаме да направим едно уточнение - здравната криза днес няма общо с финансовата криза от 2007-2008. 

Единствено можем да сравним нивата в строителството, а те са пикови. От 2005 година насам се води статистика за броя издадени строителни разрешителни и цифрите показват, че никога не сме имали такъв огромен бум - освен през 2008. 

Ентусиазъм за бъдеще

През 2020 в общинските администрации на територията на област Пловдив са издали разрешения за строеж на 924 нови жилищни сгради, в които има 7047 жилища с обща разгърната площ /РЗП/ от 739 961 кв./м. Разбира се броят сгради не е толкова важен що се отнася до строителна продукция, колкото РЗП-то и броят жилища, пише TrafficNews. 

Регистрите показват, че през нито една година от 2005 насам не е регистриран по-голям брой жилища, получили зелена светлина за изграждане. По-голямо РЗП на жилищни площи пък има само през 2008, когато строителни разрешения са получили 1020 сгради с 5666 жилища в тях и РЗП от 970 844 кв.м. Логичните обяснения са, че е имало повече искани разрешителни за еднофамилни къщи и че днес преобладават големите комплекси с по-малки апартаменти в тях. 

Най-голям е ръстът на разрешителни за жилищно строителство, макар данните за административни сгради и такива с друго предназначение също да поддържат сравнително добри нива от педходните години. 

Далновидни вложения VS. живот на заем 

Самият бум на искани строителни разрешения може да се тълкува по два начина. От една страна строителството в момента е печеливш бизнес, имотният пазар стои много добре със стабилни цени и търсене. Пловдив се разширява, привлича нови жители, които имат нужда от дом, а и мнозина инвестират спестяванията си в имоти. От друга страна очевидно инвеститорите в строителство имат свободни капитали, които искат да вложат и то възможно най-бързо. Подобно вложение с висока добавена стойност звучи като сигурен начин не просто за съхранение на финанси, а за акумулиране на сериозни приходи. 

Характерът на строителния бум през 2008 беше много различен. Кризата тогава започна от този бранш и беше свързана с безразсъдно изтеглени огромни суми от банките, тъй като строителството се бе превърнало в нещо като "златна треска". Последва невъзможност за изплащане на главоломните главници и лихви, банките спряха спряха кредитирането и всичко се сгромоляса досущ като домино. Към момента обаче банковата система у нас се представя забележително стабилно, строителите често реинвестират капитали от други свои бизнеси и такъв сценарий изглежда повече от фантастичен

Пловдив на строителната карта

Категорично обаче можем да заключим, че строителната пандемията обладава Пловдив много по-силно, отколкото другите градове. През 2020 в национален план взимаме първо място по брой строителни разрешителни за всички видове сгради. За Пловдив статистиката показва, че зелена светлина е дадена общо на 1358 сгради с РЗП от 1 094 715 кв.м, от които 924 жилищни с 739 961 кв./м РЗП и 434 други сгради /административни, бизнес, културни и спортни/ с 354 754 кв.м. РЗП.

Единствено София ни минава по разгърната площ, което е логично - там мащабът е много по-голям. В столицата са издадени 1095 разрешения за строеж за сгради с 1 480 568 кв.м. РЗП. Данните за София показват обаче, че за поредна година инвестиционният темп в строителство там намалява. Ръст като в Пловдивско не се наблюдава никъде другаде. 

Въпреки, че COVID-19 и ограничителните мерки неминуемо забавиха реализирането на редица инвестиционни проекти, завидни са стойностите на Пловдив и по отношение на сгради в строеж. През 2020 година в Пловдив е стартирало изграждането на общо 969 сгради с РЗП от 557 088 кв.м. Като брой стартирали строителни обекти сме на първо място в България, но като мащаб ни водят София и Варна, където съответно започнатите сгради са - 876 бр. с 1 287 826 кв.м. РЗП и 595 бр. с 642 548 кв.м. РЗП

Леките спадове, наблюдавани в данните в област Пловдив, спрямо 2019 година се дължат на проблематичния период от март до май, което доведе до забавяне на редица административни и бизнес процеси. През 2019 са започнали строежите на 1009 сгради с РЗП от 600 хил. кв.м., от които 702 жилищни с 1927 жилища в тях, докато през 2020 са стартирали дейности по 969 обекта с РЗП от 557 хил. кв.м., от които 674 жилищни с 2092 апартамента в тях. 

Заявки дадени, резултати - очаквани

Силна заявка за строителен бум в 2021 съдържат в себе си данните от 2020 година. Ако намеренията на инвеститорите се реализират, област Пловдив ще достигне нови монолитни висоти през настоящата година. Разбира се строителната продукция е пряко свързана с бизнес климата, с пазара на имоти, с финансовия сектор и с редица други показатели, които от своя страна в момента са подчинени на развръзката COVID-19. Ще се оправдаят ли дадените заявки, и то за разлика от 2008 година - успешно, тепърва предстои да видим. 

Рекорд! Истинска строителна пандемия обхвана Пловдив и областта

TRAFFIC PROPERTIES е част от водеща корпорация, която включва компании, работещи в сферата на охранителната дейност, комуникациите, транспорт, развлекателен бизнес, медии. Агенцията се занимава с посредничеството и консултирането при покупко-продажби на имоти, отдаване под наем, строителство, консултантски услуги, пазарни анализи и други услуги, свързани с имотния сектор. Наред с това компанията предлага съдействие при отпускане на кредити, като работи с Българо Американска Кредитна банка, Банка Уникредит и Райфайзенбанк. TRAFFIC PROPERTIES предлага актуални оферти и разполага с голяма база данни от имоти и купувачи, както и подробна информация и снимки от всички оферти. Агенцията осигурява и всички услуги, необходими на клиента: проект за интериорни решения, изпълнение на довършителните дейности, домоуправа и менажиране на имота, ако е закупен с инвестиционна цел. Подробна информация и консултации можете да получите на тел. 0876797979.