Строител на небостъргач в София иска да инвестира милиони в логистичен парк край Пловдив

  • от Виктория Петрова
  • 09:52, 20.06.2020

Голямо акционерно дружество от село Разбойна, област Търговище, е заявило сериозен интерес да инвестира милиони в изграждане на нова икономическа зона край Пловдив, научи TrafficNews.

Фирма "ЕМУ" е подала инвестиционно намерение в община "Марица" и в РИОСВ - Пловдив за изграждане на "Логистичен парк Марица" върху близо 150 декара земя в землището на пловдивското село Костиево. 

Към момента информацията за инвеститорския интерес е оскъдна, но от документацията се разбира, че логистичният парк включва изграждане на 6 модула производствено-складови помещения с характеристика на пространствата „клас А“. Все още не е ясно точно за какво ще бъдат обособени те и ще има ли заявен интерес от големи дружества, които да наемат халетата. Намеренията на инвеститорите са в зависимост от нуждите на наемателите, логистичната база да включва: производствени и складови пространства, шоуруми, администрация, паркинги и вътрешни пътища, зелени площи. 

Достъпът до новия логистично-индустриален парк ще бъде през пресечка на пътя Пловдив - Пазарджик. Поне на този етап е предвидено РЗП-то да бъде около 50% от площта на терена или под 90 000 кв.м. Самият парк ще се разполага върху 147 993 m2 декара, разположени на територията на 7 поземлени имота, които са собственост на фирма възложител "ЕМУ" АД.

Дружеството придоби популярност през последните години като строител на огромния небостъргач в София "Резиденс 63", който е в напреднала фаза на изграждане към днешната дата. Строителството на внушителната сграда е нов курс в бизнес насоките на дружеството, което има за основна дейност в портфолиото си проучване, проектиране, монтаж и строителство на обекти в областта на енергийната инфраструктура. Освен строителството, ремонта и поддръжката на електроповоди основно в Североизточния регион, дружеството се насочва и към санирането по програмата за енергийна ефективност, спечелило е и няколко обществени поръчки за различни обслужващи дейности.

Капиталът на дружеството кандидат-инвеститор е 7.1 млн. лв, като мажоритарен собственик е 58-годишния Таню Танев, който е апортирал имоти и машини в дружеството, но е извършил и големи парични вносни, като е обявен като действителен собственик на дружеството с над 90% притежание от акциите. Танев в инженер по образование, но има и управленчески опит като общински съветник в Търговище. 

От РИОСВ - Пловдив са издали становище, че инвестиционното намерение за "Логистичен парк Марица" подлежи на преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС, като инвеститорът трябва да представи проекта си подробно и пред обществеността. 

TrafficNews потърси за коментар представителя по процедурата адв. Александър Тричков, който ще разкрие подробности за проекта през следващата седмица. Кметът на община "Марица" Димитър Иванов заяви, че документите също са постъпили в местната администрация, като предстои с тях да се запознаят и да дадат становище както главният архитект на общината, така и кметът на село Костиево. 

Ако мегапроектът получи зелена светлина, строителството вероятно ще започне през 2021, а за изграждането му и въвеждането му в експлоатация, тоест заемане в фирми са предвидени два срока от по две години. Най-рано той може да започне да функционира 2025.