Строят 74 нови апартамента за над 6,5 млн. лева за бедни пловдивчани и рискови групи

  • от PlovdivTime
  • 11:36, 25.08.2020

74 социални жилища ще бъдат изградени в Пловдив по програмата „Региони в растеж”.  Те ще бъдат построени в район „Източен” на улица „Владая”, а хората, които ще могат да ги ползват, ще са социално слаби пловдивчани, както и такива, попадащи в различни маргинални и рискови групи.

В момента върви обществената поръчка, която е на стойност от над 6,5 млн. лева с ДДС. В нея е заложено  строителство с РЗП от 6795 квадратни метра, която да даде възможност за обособяване на 40 едностайни, 22 двустайни, 8 тристайни и 4 четиристайни апартамента, 18 паркоместа, като и общи спомагателни помещения, пише TrafficNews.

Целта на реализацията на обществената поръчка е да се изградят съвременни социални жилища за настаняване на уязвими групи от населението и други групи в неравностойно положение чрез строителство на нова сграда.  В обхвата на поръчката е проектиране и строителство (инженеринг), включително упражняване на авторски надзор при изграждане им.

На практика това ще са 74 нови апартамента с различна големина от 25 до 100 кв.м, като те ще се дават според броя на членовете на семейството.  Те ще са изцяло обзаведени с всичко необходимо за нормалния им бит.

За жилищата могат да кандидатстват хора без покрив на главата, както и такива, които живеят в много лоши битови условия, непълнолетни родители, многодетни семейства или хора с деца с влошено здраве и увреждания, както и за лица, чийто среден доход на член от семейството за предходните 12 календарни месеца от всички източници е по-нисък от законоустановения месечен размер на гарантирания минимален доход за страната, определен с акт на Министерския съвет.

Условието е тези хора да не притежават никакво имущество – движимо и недвижимо, да не отказват работа и да са ангажирани с образованието на децата си.  Те ще могат да ползват жилищата до 3 години от настаняването си.  Идеята е за този период пловдивчаните в неравностойно положение да стъпят на краката си и да се включат пълноценно в обществото – да намерят работа, квартира и да могат да се издържат

Оферти за участие в поръчката са дали фирмите:  „Инфинит Енерджи”, „Запрянови – 03”, „Ел Смарт”, „Строймонтаж”, „Астрал Инженеринг”, „Парсек Груп”, „Аква Конструкт Груп”,  „Пирс – Д”, „Тес Кънстракшън Груп”, „Инджовстрой”,” АД Инженеринг” и „Аделмакс”.