Страстите за заема „изгърмяха” актуализацията на бюджета на Пловдив, Зико оприличи ОбС на пазар

  • от Благовест Андонов
  • 19:15, 14.07.2021

Вперените погледи дали предложението за тегленето на 40-милионния заем ще мина и страстите покрай него удариха по един от най-важните актове на Общинския съвет – за актуализацията на бюджета на Община Пловдив.

Преди да стане ясно, че групата на ГЕРБ  ще подкрепи заема, техни предложения блокираха разпределянето на над 2 млн. лева по различните пера между бюджета на града. Сред тях бяха връщането на 1,4 млн. лева сред корекция по „Региони в растеж” и 500 хил. лева глоба заради неплащането на вноските на община „Родопи” за депото в Цалапица, пише в коментар TrafficNews

Спорът между общинските съветници и администрацията бе най-вече за причината защо от Община Пловдив не са си потърсили парите с искова молба от съседната на Пловдив община.  По време на обсъждането кметът Здравко Димитров заяви категоричната си позиция, че ще даде „Родопи” на ЧСИ и сметките им ще бъдат блокирани. Имаше предложения дори да се затвори депото в Цалапица за обслужване на община „Родопи”. В предложението фигурираше и решения за даването на 400 000 лева на Ботев и Локомотив за процедурите по строителството на двата стадиона, както и ремонта на някои детски градини.

Докато спорът бе в съвсем друго естество по време на обсъжданията предложения от групата на ГЕРБ на практика блокираха цялото решение, тъй като зам.-кметът Величко Родопски не бе съгласен с тях.

Председателят на групата Йордан Илиев предложи 2 млн. лева да бъдат дадени на районните кметове. По време на вкарването в предложението в цялото решение то събра нужните гласове със съветниците на ГЕРБ, Демократична България и независими.

Тогава Величко Родопски заяви, че това ще рефлектира върху цялостната рамка на Общината и тя не може да си го позволи. Така по време на гласуването на цялото решение, то не събра нужните 26 гласа, тъй като почти всички формации без ГЕРБ не го подкрепиха. На практика обаче това блокира за втори пореден път актуализацията на бюджета на града.

Напрежението се усили по време на бюджетна точка, която касаеше дарението на 100 000 лева на фондация „За нашите деца” за реконструкция на техен център. Предложението позволяваше да се прави цялостна корекция на бюджета и така започнаха да валят предложения от съветниците за включването на различни проекти. Кауза Пловдив предложи две неща, които бяха включени в бюджета, като отново се стигна до предложението на ГЕРБ – 2 млн. лева за районните кметове.

Здравко Димитров обаче  тогава се възмути и реагира остро:

„Тук става въпрос за деца. Дайте малко по-сериозно, не може да превръщаме съвета в пазар и вие да сте участници в него”, каза Зико. В крайна сметка предложението на ГЕРБ не мина.

Така на следващата сесия на 4 август отново ще се гледа предложението за корекция на бюджета на града, което ще бъде за трети пореден път. Ако тогава не мине актуализацията, то пред администрацията на кмета ще има сериозен проблем в текущата й работа, както свързана с ремонти, така и с отношенията с бюджетни организации.