Стотици декари на военните в Пловдив пред угрозата да се превърнат в жилищни гета

  • от Благовест Андонов
  • 08:33, 25.03.2021
 

Опасенията, че стотици казарми в Пловдив могат да се застроят и да се превърнат в невиждани жилищни гета, вече се превръщат в реалност. Още с публикуването на проекта за нов Общ устройствен план на Пловдив, TrafficNews предупреди, че казармите под тепетата може да родят строителни чудовища.

Първият имот, който ще бъде застроен се намира в казармите на Гладно поле. Днес Министерският съвет одобри учредяването на право на строеж върху  имот на военните на бул. „Освобождение” срещу хотел SPS.  Това бе анонсирано, като пилотен проект на Министерството на отбраната, с което ще се осигурят жилища за военните.

От правителствената пресслужба не конкретизираха колко голяма част от казармите с лице към бул. „Освобождение” ще бъде дадена срещу обезщетение, като най-вероятно това е парцелът от 16 дка, в непосредствена близост до новите кооперации зад МОЛ „Плаза”.  Имотът не е избран случайно, тъй като той е съседство с добра пътна инфраструктура, а част от него се хваща със СМФ3 регулация според стария ОУП. Това означава, че там може да се строи без проблеми жилища.

Така министерството на отбраната ще сключи договор с частна фирма, която ще застрои парцела по сега действащите показатели за района, а договореният брой жилища, които армията получи като обезщетение, ще бъдат дадени на нуждаещите се военнослужещи. Останалите – ще отидат на свободния пазар.

Това обаче ще е само началото

Министерството на отбраната разполага с имоти на стотици декари на стратегически места из целия град, които са преапетитни за строителните инвеститори. В миналия мандат бившият кмет Иван Тотев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов влязоха в челен сблъсък за терените в квартал „Гладно поле”, които са от вътрешната страна.  В крайна сметка вместо 70 декара, Община Пловдив получи 16, а останалите бяха предвидени за продажба. В момента те са със специален статут и докато не влезе новият ОУП, върху тях не може да се строи нищо. Още повече, че там няма изградена инфраструктура.

Съвсем скоро обаче ще започне проекта за изграждането на три улици, които ще обслужват района през „Региони в растеж”.   След тяхното построяване и приемането на новия ОУП – то е повече от ясно, че там ще изникнат огромни мастодонти.  Кметът на район „Източен” Иван Стоянов предложи терените да станат голям градски парк, но градоначалникът Здравко Димитров на няколко пъти каза, че военните са склонни само да продават имотите си, а не да ги подаряват. Така мечтата за голям парк в „Източен” едва ли ще се сбъдне, а там ще бъдат вдигнати десетки жилищни сгради.

Новият ОУП крие най-голямата бомба с терените на военните. В първоначалния вариант, който бе представен на общественото обсъждане, почти всички големи военни  имоти са с градоустройствени показатели СМФ2, което позволява немалко жилищно строителство.  С такъв показател са казармите на бул. „Освобождение” и „Асеновградско шосе”, които се простират на 130 дка.  В близост от казармите е и теренът от 200 декара, който Община Пловдив загуби. Там лицето е за обществено ползване към бул. „Освобождение”, а навътре е СМФ2 – строителство до 25 метра.

Така стоят нещата и с поделението от 23 декара в подножието на Младежкия хълм, което би било изключително атрактивно за инвеститори. Все пак там е заложено СМФ1, което позволява до 15 метра височина.

Ако тази политика на Министерството на отбраната продължи, а параметрите в зоните не бъдат коригирани при приемането на новия ОУП, то хиляди апартаменти могат да изникнат на тези локации в Пловдив. Предвид големите площи на имотите, там могат да бъдат построени комплекси, които да накарат „Оазисите” да изглеждат като малки кооперации в покрайнините на града.