Стефан Стоянов: С 12 млн. лева разделяме МГ-то и ОУ „Драган Манчов”, това е само първата стъпка

  • от Благовест Андонов
  • 20:31, 11.05.2023

„Община Пловдив не е спирала да работи за изграждането на нова, самостоятелна сграда на Математическа гимназия.  В постоянен контакт сме с ръководството на двете училища, като всяко действие е съгласувано с тях.  Има  стъпки, които трябва да се извървят, а първата е физически да се отдели гимназията от ОУ „Драган Манчов”, заяви зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

Днес от Обществения съвет към МГ-то излязоха с позиция заради предстояща точка на сесията на местния парламент. На нея ще се гласува предложение на градските власти за кандидатстване за 12 млн. лева през Плана за възстановяване и устойчивост за двете училища.

Идеята е да се построи нова сграда на основното училище до мол Пловдив, както и още едно здание в сегашната база на МГ-то.

„Математическата гимназия ще има своя сграда и кампус на терена, отреден зад хотел SPS.  За да решим този проблем обаче първо трябва физически да разделим двете училища, защото в момента базата е крайно недостатъчна за потребностите на учениците.  Новата сграда в двора на МГ-то ще е за няколко нови зали и стаи, които да посрещнат най-базовите нужди на училището”, обясни Стоянов. Той допълни, че е длъжен като зам.-кмет да привлече колкото може повече европейски средства, като се готвят предложения за над 25 млн. лева в сферата на образованието.

„Ситуацията с новата сграда на МГ-то е такава, че първо ние не знаем какво ще представлява, какво искат от ръководството на училището и колко ще струва. Дори, ако утре се намери  правителство готово да финансира целия проект, или се отвори европейска програма – ние нямаме какво да предложим, защото не разполагаме с проект.  Това, което трябва да се направи, е първо да получим задание от училището, на базата, на което да се обяви архитектурен конкурс с технически проект. Главният архитект е един от радетелите  за този  конкурс, защото самият той е възпитаник на това училище ”, каза Стоянов.  По думите му, когато се изготви проект и станат ясни КСС-тата може да се търси финансиране. 

Той допълни, че само старите концепции отпреди години за новата сграда на елитната гимназия са стрували между 30 и 40 млн. лева.

Зам.-кметът каза още, че район „Западен” се разраства с огромни темпове  и нуждата от нови училища ще става все по-голяма. Хипотетично и след като се изградят новите  сгради на МГ-то и „Драган Манчов” – старата база може да приеме също ученици, като се образува ново училище там.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Общественият съвет на Математическата срещу предложение за дострояване на сградата на училището, иска новаС предложението зам.-кметът Стефан Стоянов и кметът Здравко Димитров ще излъжат очакванията на няколко поколения ученици и хиляди родители, пише в официалната позиция