Стартира проектът за 18,3 млн. лева по Водния цикъл, няма да затварят “Дунав“ и “Брезовско“ изцяло

  • от Благовест Андонов
  • 12:47, 22.11.2021

Първата копка на третия лот по Водния цикъл бе дадена от зам.-кмета по строителството Пламен Райчев и представители на фирмата изпълнител ПИМК.  Подмяната на колектора, който е дълъг 3 км, ще започне от „Брезовско шосе” през бул. „Дунав” до кръстовището с Голямоконарско.

"Проектът е труден, като няма аналог в България, сечението на тръбите е 2,5 м в началото. Освен колекторът ще се подмяна и цялата ВиК мрежа около него”, каза Райчев. Срокът е до края на 2023 година, но от фирмата може да приключат дейностите по-рано, пише TrafficNews.

Движението няма да се затваря изцяло, като ще се работи първи в в западното платно на Брезовско шосе и в северното на "Дунав" на етапи, за да не се затруднява движението.  Целият проект е 18,3 млн. лева, от които 1,7 млн. лева са съфинансиране.

От друга страна Община Пловдив ще осигури допълнително 2 млн. лева в бюджета си за асфалтиране на северното платно на булевард „Дунав” . В поръчката е заложен ремонт само на южното платно, където ще има дейности по водопроводната и канализационната мрежа.

На финала са другите три лота по Водния цикъл, който обхваща междублоковите пространства в няколко квартала в район „Северен”. Тази година  започна и ремонтът и модернизацията на Пречиствателната станция, който е най-скъпия проект от Водния проект – за над 70 млн. лева.