Стартира част от системата „Тикси” в автобусите – билети ще се купуват с карти и през телефона

  • от PlovdivTime
  • 19:00, 31.01.2024

Община Пловдив и „Тикси” подготвят частичното пускане на електронно-билетната система в градския транспорт.  От компанията са оборудвали вече 80 автобуса, като в следващите два месеца се очаква навсякъде да бъдат сложени валидаторите, зави изпълнителният директор на компанията Никола Недялков.

Макар първоначалният срок за електронното таксуване да бе през юли тази година, от компанията искат още през март пловдивчани да могат да се таксуват електронно.  По думите на Недялков, ако всичко е наред, след по-малко от два месеца ще могат да се закупуват билети през мобилното приложение, както и да се плаща с банкови карти през валидаторите в автобусите.

Още поне 3 месеца ще са нужни обаче за цялостното въвеждане на системата. Причината е, че тя трябва да бъде сертифицирана, за да може да се издават бележките от терминалите, както и да се купуват билети от шофьора на автобуса.

Поради това до пълното въвеждане на системата ползвателите на градския транспорт ще могат да се таксуват електронно или през кондуктор.