Станаха ясни новите пловдивски депутати, въпросителните остават покрай водачите

  • от Благовест Андонов
  • 11:21, 15.07.2021

Официално ЦИК разпредели мандатите в 46-ото Народно събрание и посочи имената на новите депутати. В Пловдив град няма изненада, като Централната избирателна комисия потвърди, че единият от мандатите отива в ДПС за сметка на БСП. Това се случва с разпределението на гласовете от чужбина и рекордно ниския резултат на социалистите под тепетата.

Първата политическа сила „Има такъв народ” ще изпрати в парламента Тошко Йорданов, международникът Димитър Гърдев и шахматистката Антоанета Стефанова. Все пак има малка вероятност Йорданов да влезе от Пловдив област, което ще отвори врати за парламента на местния координатор на ИТН под тепетата Манол Манолов. Ако това не се случи то от партията на Слави няма да има нито един пловдивчанин, пише TrafficNews.

След драматичната ситуация в ЦИК снощи все пак бе уважено решението на Бойко Борисов да се откаже от депутатското си място от 25 МИР в София и Пловдив град. Това означава, че депутатите от ГЕРБ под тепетата са бившият кмет Иван Тотев, юристът Радомир Чолаков и икономистът Пенчо Малинов. И тримата са пловдивчани.

„Демократична България” ще изпрати в парламента математика Ивайло Старибратов и издателя Манол Пейков. Все още решението на дясната формация за това откъде ще влезе Христо Иванов не е взето от Изпълнителния съвет, но от централата под тепетата казаха, че е въпрос на формалност лидерът на „Да,България” да избере софийската листа.  

БСП ще изпрати само проф. Иво Христов в парламента, след като ЦИК отреди само един мандат на социалистите. По този начин за първи път от 30 години насам няма да има нито един член на БСП от Пловдив град в парламента.

Със сигурност мандата си ще повтори и Мария Капон, която е втора след Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!”, като се очаква това да бъде официализирано още днес. Юристът ще влезе също от софийската листа. Последният мандат отива при бившия депутат от Търговище и кадър на ДПС Танер Али.