Спряха продажбата на земята по Каса де Куба, имот на Общината в Лозенец отива на търг

  • от Благовест Андонов
  • 11:46, 11.02.2020

С 34 гласа „За“ общинските съветници приеха годишната програма на Община Пловдив за разпореждане с общинска собственост. Повече от един час продължиха дебатите относно политиката на градските власти с управлението на имотите, като имаше и редица предложения за отделни имоти, които, според съветниците, не трябвало да бъдат продавани. Имотите, които предизвикаха най-голяма полемика, бяха отделни малки парчета в жилищните квартали, които са предвидени за продажба, както и за къщи в централна градска част, които са в съсобственост.

От опозицията поискаха Община Пловдив да не продава своите дялове в няколко къщи, които се намират в суперцентъра на града. В това число влизаха къщи на улиците „Бетовен“, „Велико Търново“ и „Антим I“.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов заяви, че конкретният случай с къщата на „Антим I”, както и някои други подобни здания, е един и същ, а именно, че те се рушат от години, като при съсобственост частните собственици не смеят да положат грижи за тях. Продавайки дяловете си, Община Пловдив дава възможност на частната инициатива да се погрижи за тези имоти и да ги ремонтира.

От друга страна, въпрос бе повдигнат и за малките парчета земя между 300 и 700 квадрата, които се намират в кварталите. Според Слави Георгиев общата площ на тези парцели, които са предвидени за продажба, е 9.5 декара, което би парирало възможността Община Пловдив там да изгради зелени пространства. Общинските съветници направиха и редица предложения да отпаднат имоти от годишната програма.

Най-апетитният имот, който бе предвиден за продажба, е на земята под „Каса де Куба“ на булевард „Васил Априлов“ 116. Опасенията от една страна там бяха, че заведението може да бъде бутнато, а собственикът да построи поредната жилищна сграда в зоната. От друга – в момента между собственика на заведението и Община Пловдив се водят съдебни дела. В крайна сметка, имотът няма да се продаде на собственика на сградата върху него.

Другите апетитни имоти, заложени в програмата, все пак ще отидат за продажба. В това число влиза и имот от над един декар в центъра на Лозенец, който е бил предвиден за почивна база на Община Пловдив. Както и къща на улица „Велико Търново“ 7.

434 кв.м зад МОЛ „Пловдив" ще бъдат дадени също на търг. В съседство на имота се строи нов жилищен комплекс, а отсреща е общинският имот от 5 дка, върху който трябва да се построи училище или детска градина.

Най-много терени за продажба са заложени в индустриалната зона на район „Тракия”, като там е и най-големият парцел, вкаран в програмата, с площ от  78 670 кв.м.

Още 15 имота в „Индустриална зона – Тракия” попадат в графата за продажба, а големината им е между 1000 и 10 000 кв.м.  Огромният парцел от 80 декара се намира в самия край на промишлената зона на улица „Недялка Шилева”. Въпреки че в момента там е поляна, в кадастъра е записано, че имотът е с предназначение за производство и складова дейност.