Специални цветни кодове превеждат минувачите в подлеза на Чифте баня

  • от Мария Луцова
  • 16:12, 16.10.2020

Тактилна настилка, релефни информационни табла и четири асансьора ще осигуряват лесен достъп на хората в неравностойно положение в подлеза на Чифте баня.  Три от съоръженията са по-малки, а четвъртото – голямо.

Големият асансьор ще се ползва за придвижването на различни експонати, които ще се излагат в специално обособена с паравани галерия в подлеза.

„В проекта сме се старали да изпълним няколко основни задачи – първо е достъпността, която ще се обезпечава със специалната настилка, и 4 асансьора за седемте входа на съоръжението.  На второ място е модерният архитектурен облик. Третата ни цел бе да създадем удобни връзки чрез подлеза.  Стените ще бъдат покрити със светли пожароустойчиви панели, на някои места ще има акрилни огледала, които допълнително ще дават усещане за светлина”, разказа арх. Елена Апостолова, която е част от проектантския екип на арх. Тихомир Стоянов.

Система от цветни кодове ще води минувачите и ще улеснява придвижването им към съответните изходи. Ще бъдат подменени настилките с гранитогрес, ще има модерно осветление, вентилация и канализация.

Всички магазини в подлеза ще бъдат отстранени, ще остане само кафенето, към което поколения пловдивчани имат сантимент. Ще има специални шахти, които ще припомпват водата към зелените площи в зоната, в случай на пренасищане на канализацията.

„Стартирахме този проект през 2018 г. сега има влязло в сила разрешение за строеж. С обновяването  ще направим подлеза привлекателно и модерно място, което осъществява връзка към  Трихълмието, Капана и Главната на Пловдив. Цялостното реиновиране беше необходимо, тъй като вече 40 години този подлез се експлоатира без да е правен ремонт. На входовете има течове, които сега ще отстраним с хидроизолация”, каза кметът на район „Централен” Георги Стаменов по време на презентацията на проекта.

Предвидено е там да има денонощна охрана, както и видеонаблюдение.

Той допълни, че стойността на проекта е 3 200 000 лв. и се надява те да бъдат заложени в бюджета на общината за догодина.

„Когато набавим средствата, ще пристъпим към ремонта. Предвиждаме той да продължи 9 месеца, тъй като ще се работи галерия по галерия, за да не се затваря подлезът”, поясни Стаменов.

В зоната ще се налагат само временни промени на движението, когато се монтират шахтите на асансьорите.

„Трябва да се правят такива ремонти на подлезите. Искахме да включим този на Чифте баня в проекта за социализацията на Небет тепе, но се оказа, че няма как да се случи. Това ще стане през бюджета”, каза кметът Здравко Димитров.

Той допълни, че би било добре в зоната да има още търговски обекти – например билетен център, защото само с една сладкарница не е достатъчна.