Специален автомобил обучава бъдещи шофьори с увреждания в Пловдив

  • от Добринка Димова
  • 17:21, 24.02.2021

Хората с двигателни затруднения в Пловдив вече могат да бъдат пълноправни шофьори на пътя. Тази възможност дава пловдивска автошкола, която легализира първия в Южна България специално оборудван учебен автомобил за хора с увреждания. Колата е автоматик и е оборудвана с лостов механизъм, пренасящ спирачката и газта на волана. Това позволява на хора с намалена подвижност на долните крайници или липсващи такива да карат без затруднения. За курсистите с проблеми в горните крайници на волана е монтирана топка с джойкстик за управление на мигачите, клаксона, чистачките и фаровете, който може да се настрои спрямо нуждите на конкретния случай.

Преди две години с мен се свърза един баща на момче със специални потребности. Той ми разказа, че синът му иска да шофира, но единствено в София има специализиран учебен автомобил. Оттогава се зароди мечтата ми да помогна на това момче и на всички останали хора с двигателни затруднения в Пловдив и областта”, разказа пред TrafficNews Георги Шарков, собственик на автошколата.

Оказало се обаче, че му предстои дълга процедура. Първо се свързал с единствения у нас лицензиран производител на такива устройства в Стара Загора, който оборудвал автомобила. Следвал специален технотест, а процедурата се забавила, тъй като в "Автомобилна администрация" се изисква време да се сертифицира подобен автомобил.

Обучението не се различава по никакъв начин от това на останалите курсисти. Има си теория, взимат се 31 учебни часа, както е по закон”, обяснява Шарков.   

Инструкторът, който води теорията, също е бил с увреждания и ще може от личния си опит да помага на бъдещите шофьори. В продължение на 25 години той е бил на легло. Постепенно обаче е успял да възвърне част от двигателните си способности и получава разрешение да работи.

Много хора, приковани вкъщи, вече се свързаха с нас. Имат желание да шофират – да отидат да напазаруват, да закарат детето на училище, да се придвижат до работа, да се разходят. По този начин се чувстват по-независими и полезни”, допълва Шарков.