Спасяват Летище Пловдив с активите на Летище София ЕАД

  • от PlovdivTime
  • 13:32, 19.08.2021

Министърът на транспорта Георги Тодоров е предложил вливане на търговското дружество Летище София ЕАД в Летище Пловдив ЕАД. Това заяви той по време на изслушването му днес в Парламента във връзка с концесията на Летище София. 

"Съгласно Закона за публичните предприятия аз предприех искане до Агенцията за публични предприятия и контрол искане за разрешение за вливане на Летище София ЕАД в Летище Пловдив ЕАД. Вливането предполага като последица всички активи да преминат към Летище Пловдив ЕАД в едно с всичките наличности по сметки", обяви Тодоров.

Търговското дружество Летище София ЕАД към момента е 100% държавна собственост. То обаче загуби своята функционалност и вече не е е летищен оператор, но има определени средства и активи. Сред най-ценните са почивната станция "Космос" и Летище Балчик.

Министърът на транспорта обясни, че чрез вливането на дружеството Летище София ЕАД в Летище Пловдив ЕАД ще се възпрепятства възможността от разпродаване на средства, които са налични към момента в Летище София ЕАД. 

Той отбеляза, че по никакъв начин развитието на Летище Пловдив ЕАД, не е свързано със закупуване на активи и каквито и да било други сделки "с някакво друго имагинерно частно дружество".

"На годишна база недостигът на финансиране на Летище Пловдив ЕАД тежи с около 1,5 млн. лв. на държавния бюджет. Чрез вливане на Летище София ЕАД в Летище София ЕАД, което съм предложил ще се осигурят средства за развитието на Летище Пловдив ЕАД като летищен оператор", мотивира предложението си Георги Тодоров. По думите му по този начин ще се осигурят средства за закупуване на активи за оперативната дейност на Летище Пловдив ЕАД. 

Какво прави Летище София ЕАД за събирането на своите вземания?

Тъй като служителите на Летище София ЕАД, като част от концесионния договор преминаха към концесионера Соф Кънект в момента държавното дружество работи в много тесен състав.

"Към момента Летище София ЕАД се управлява от съвет на директорите в състав от трима души. Служителите, които отговарят за счетоводната дейност и политика на дружеството и подготвят съответните искове, за да съберат своите несъбрани вземания", обясни министърът. Той бе категоричен, че независимо, че Летище София ЕАД ще бъде влято в Летище Пловдив ЕАД дейностите по събирането на вземанията ще продължат.

Припомняме, че при първата концесия на летищата в Бургас и във Варна, концесионерът пое управлението и на двата морски аеропорта. Тогава двете търговски дружества (Летище Бургас ЕАД и Летище Варна ЕАД) загубиха функциите си на летищни оператори, както в момента се случва с Летище София ЕАД.

"Поради тази причина тези две дружества бяха влети в Летище Пловдив ЕАД, което позволи новият терминал на летището да е в това състояние с наличния финансов ресурс, който постъпи", каза още министърът на транспорта.

"По същия начин смятам, че е удачна тази форма на вливане на Летище София ЕАД в Летище Пловдив ЕАД, защото Летище Пловдив ЕАД изпитва остра нужда от определен вид техника", добави той.

На 10 юни 2021 г. стана ясно, че Георги Тодоров ще прекрати съществуващата процедура за концесия на летище Пловдив. Причината бе липса на интерес от инвеститорите. Според Тодоров заинтересовани кандидати няма от една страна, защото сделката не е достатъчно атрактивна, а от друга заради пандемията.

В последствие стартира процедура за изготвяне на анализи, които да бъдат съобразени с реалната обстановка. В тях трябваше да бъдат отчетени пандемичните условия през последната година и половина.

Заради пандемията полетите на летище "Пловдив" намаляха драстично, очакванията са възстановяването им да продължи в следващите години. Междувременно обаче фирми от "Тракия Икономическа Зона" обявиха, че са готови да използват летище Пловдив, откъдето да изнасят продукцията си.

Припомняме, че на 25 февруари изтече крайният срок за кандидатстване в поредния конкурс за концесия на летището, а офертите трябваше да бъдат отворени на 13 март. Предният конкурс се провали, след като избраната китайска компания Ейч Ен Ей груп се отказа, а Министерството на транспорта не подписа договор с класирания на второ място консорциум от "Тракия икономическа зона" и ПИМК.

Преди разрастването на заразата, през зимния сезон, летище "Пловдив" е посрещаше много чуждестранни ски-туристи, избрали да прекарат почивката си в зимните курорти Пампорово, Боровец и Банско.

Междувременно стана ясно, че компанията Wizz Air стартира първите си полети от и до Пловдив. Тя ще оперира три изцяло нови маршрута от града на тепетата до Лондон, Дортмунд и Меминген. Първите полети са насрочени за началото на ноември 2021 г.

Курсове до дестинациите ще се извършват съответно 3 и 2 пъти седмично, чрез което ще се предостави удобна възможност както за ваканция, така и за бизнес пътувания. Местата са вече в продажба и могат да бъдат резервирани на сайта на авиооператора. Полетите стартират на атрактивни цени от 38.99 лв.

До момента авиопревозвачът изпълняваше курсове от София, Варна и Бургас, а надеждите са добавянето на Пловдив към мрежата да подпомогне и икономическото развитие на региона, както и да допринесе за развитието на местния туризъм/

Локациите, които може да достигнете от летище Пловдив и обратно:

Лондон, Англия - един от градовете, които е задължително човек да посети поне веднъж в живота си. Със своята 2000-годишна история градът предлага изобилие от красиви причини да го изберете като следващата си дестинация. Независимо дали търсите исторически забележителности или архитектура, вкусна храна или футбол, незабравими партита или модни ревюта, в Лондон има всичко.

Германската перла Дортмунд пък е популярна най-вече със силния си футболен отбор и бирата, но може да предложи много повече. Градът изненадва своите посетители с разнообразие от интересни културни забележителности и музеи. Туристите са привлечени и от многобройните открити зелени площи и паркове в Дортмунд – половината от града се състои от градини, земеделски земи и паркове.

Меминген, Германия - въпреки че не е толкова популярна туристическа дестинация, също може да ви изненада много. Историята му датира още от ерата на Римската империя. Старият град с многото си кралски дворове, замъци и патрициански къщи, дворци и укрепления е един от най-добре запазените в Южна Германия. Поради близостта си до региона Алгой, той е притегателен център и за туристи, които планират да посетят Баварските Алпи или Боденското езеро.

„Изключително сме развълнувани и щастливи да посрещнем Пловдив в нашето голямо семейство и да започнем да летим от този красив български град. Днешното разширяване на нашата мрежа допълнително подчертава ангажимента ни към местния пазар и амбицията ни да предложим на българските пътници все по-интересни и безопасни възможности за пътуване до нови дестинации както с цел ваканция, така и бизнес. Убедени сме, че нашите нови полети, супер атрактивни цени и засилени мерки за безопасност ще допринесат и за развитието на местния туристически сектор. Нашият приятелски настоен екипаж вече е готов да посрещне с усмивка зад маската първите пловдивски пътници на борда на Wizz Air“, посочи Андраш Радо, старши мениджър корпоративни комуникации.

 

Kоментари

коментар
Пловдив
18:27, 19.08.2021
Отговор

Прекрасна новина най накрая! Силно се надявам да сложат и една линия до Италия (Милано, Рим...) - в Пловдив имаме много голяма италианска общност и за всички е много чакана дестинация.