Софийска и златоградска фирма на финала за новата пътна връзка в Пловдив

  • от Благовест Андонов
  • 18:54, 06.03.2021

Две фирми са останали на финала за изграждането на новата пътна връзка в индустриална зона „Изток”. Обществената поръчка е за 2,7 млн. лева с ДДС  е за ремонта на ул. „Владая” и направата на новата й връзка с бул. „Марица – Юг”. Проектът е свързан с реализацията на новата база на световната „БТЛ Индъстрийз", която ще струва над 20 млн. лева, а дружеството е със сертификат клас „А”.  Новата база ще върху бившия завод "Пулпудева", като там ще работят над 200 души.

8 фирми са подали оферти за изграждането на улицата, като шест от тях са били отстранени. Всички те са добре познати от уличните ремонти в Пловдив – „Запрянови – 03”, „Пътижинеринг”,  „Драгиев и Ко”, „Щрабаг”, Европейски пътища и Пирс – Д. Техническите предложения на компаниите не са били обаче в съответствие с изискванията. Така само две фирми са стигнали до фаза отваряне на оферти – златоградската фирма „Енчевгруп”, както и софийската „Парсек Груп”. Последната е дала най-ниска оферта -  2,219 мл. лева без ДДС, 2,827 млн. лева без ДДС. Това означава, че победителят ще се реши от оценките на техническото предложение, пише TrafficNews.

Припомняме, че заради инвестицията Министерския съвет отпусна 1 млн. лева за изграждането на пътя, останалите 1,7 млн. лева ще бъдат от бюджета на Община Пловдив.  Новата пътна инфраструктура ще спомогне и за цялостното развитие на източната индустриална зона.

Поръчката включва разваляне на стара паважна и тротоарна настилка, изграждане на пътна конструкция и изграждане на кръгово кръстовище. То ще бъде точно преди разделянето на ул. „Владая” с ул. „Правда”, също така изграждането на новата връзка с бул. „Марица – Юг”.

В поръчката е заложено още велоалея, бордюри, тротоари, поставяне на вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка и достъпна среда за хора с увреждания.

Също така изграждане на водопроводна и канализационна мрежа, които включват магистрален и хранителен водопровод от полиетиленови тръби и два канализационни клона. Изграждане на тръбна канална мрежа и кабелни шахти. Ново улично осветление с подмяна на стълбове. Изграждане на светофарни уредби.