Софийска фирма връща блясъка на Античния форум на Филипопол - изток и юг

  • от Мария Луцова
  • 14:18, 18.11.2020

Софиийската фирма „В и Р Инженеринг” ООД е избрана да изработи комплексния проект и да осъществяви авторски надзор за обекта Античен форум на Филипопол – изток и юг. Общо 7 бяха фирмите, които подадоха за участие в процедурата.Обществената поръчка, обявена от Община Пловдив, е на стойност 69 000 лв., а офертата на победтелите е 49 000 лв.

От документацията става ясно, че проектът трябва да стъпи върху одобреното Планово техническо задание и техническите спецификации за зоната, както и че трябва да бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата. 

Площта на археологията в обекта е 8017 квадратни метра. В проекта трябва да се предвиди осъществяването на връзка между съвременното ниво на площада и античното ниво чрез монтаж на съоръжение за достъпна среда в едната част от терена, в другата да се осъществи достъп до съществуващото тротоарно ниво и стълбите на подлез Тримонциум към античното. 

Така всички археологически обекти в центъра ще бъдат социализирани, реставрирани и консервирани и достъпни за туристите и гражданите на Пловдив.

Територията, предмет на инвестиционната инициатива, е част от археологическа недвижима културна ценност с категория „национално значение“- форумен комплекс- историческата зона Площад Централен,елемент от историческа зона: Филипопол– Тримонциум – Пловдив, обявена с протокол №5 от 22.05.2000г., на НСОПК като групов археологически архитектурно-строителен паметник на културата, паметник на урбанизма и културния пейзаж, обявена в ДВ бр.6/1995г.