Собственици на заведения в Капана: Тук работят 500 човека, кварталът е добавената стойност на града

  • от Парашкева Иванова
  • 14:05, 30.07.2020

Субективни или обективни са проблемите в квартал Капана? Днес по инициатива на кмета на район "Централен" Георги Стаменов бе организирана среща между живеещите в квартала и собствениците на заведения там. В понеделник жителите внесоха протестно писмо, подписано от над 100 души, в което заявиха, че са подложени на постоянен шумов терор и поискаха да бъде наложено ограничение на работното време на заведенията и те да бъдат отворени до 23 часа. Днес заведенията входираха в района контраподписка, подписана от 500 души, в която настояват да не се посяга на бизнеса и да няма репресии от страна на полицията, пише TrafficNews

На срещата присъстваха зам.-кметът по сигурността Йордан Ставрев, зам.-кметът по култура Пламен Панов и началникът на Общинска полиция Костадин Костов. 

Докато повечето представители на живущите поискаха да бъде намерен баланс между спокойствието и купона, имаше и доста крайни изказвания, в които една от дамите поиска всички заведения да бъдат затворени и кварталът да остане изцяло жилищен.

"Ние не можем нормално да спим, да си ползваме жилищата. Нарушени са човешките ни права. Ако това продължи, ще пуснем искови молби срещу общината и всеки ще поиска по 1 милион лева" заяви Елена Тодорова. 

Изказването й възмути представителите на бизнеса в квартала.

"За последните 5 години в Капана се случиха много неща, които са голяма добавена стойност за града. Капана е голям актив за Пловдив, такива квартали има в Лондон, в Ню Йорк. Навсякъде има конфликти от подобен тип. Ние разбираме вашите нужди, но разберете и нас. Ние работим там, създали сме добавена стойност за града. Там всеки ден работят 500 души и ние плащаме всеки месец по 200 000 лева осигуровки. Това са семейства, които се препитават там. Има над 500 обекта и собствениците им имат интерес на това място лампите да не се гасят в 23 часа. След пандемията назначихме хора, които са в най-уязвимата група. Всички тези заведения са места, които създават икономика. Времето няма да се върне назад. Важно е да работим в интервала 23- 3 часа, защото иначе няма да можем да си плащаме наемите, осигуровките, няма да можем да създаваме тази икономика. Ние всички искаме да рабим до 23 часа, но няма как. Разбирам, че искате да живеете на пъпа на града и да ви е тихо, но за съжаление не е възможно. Ако не се беше случило това, Пловдив може би нямаше да има с какво да се гордее по време на Европейската столица на културата", заяви Димитър Семков. 

Според него заведенията трябва да работят като съблюдават нормите.

"Който не съблюдава нормите, има наредби, документи, да го санкционират. Но сега цари репресия, полицията създава напрежение в клиентите. А голяма част от туризма е свързана с Капана" обобщи той. 

Според Ивайло Цанков, който има заведение на ул. "Братя Пулиеви", не са редки случаите, когато живеещи в Капана умишлено подават фалшиви сигнали в полицията. 

Собствениците на заведения са категорични, че основните проблеми в квартала идват от клиентите на нон стоповете в района, от които младежи си купуват алкохол и оставайки навън, вдигат шум. Общинската наредба изрично забранява консумацията на алкохол на обществени места, но тук вече трябва да се намесят полицията и Общинска  охрана, които следят за спазването на ограниченията.   

"И на нас не ни харесва по улиците да има пияни, които да вдигат шум. Но това не са клиенти на заведенията. Ако заведенията затварят в 23, то ще останат да работят само нон стопите и няма да има никакъв контрол", коментираха ресторантьорите. 

Зам.-кметът Йордан Ставрев, заяви че ще поеме ангажимент да насити Капана с Общинска полиция и Общинска охрана.

"От днес ще създадем организация постоянно да има патрулна двойка, която да работи само там", заяви той. Началникът на Общинска полиция Костадин Костов коментира, че всъщност Капана е една от най-привилегированите зони в града и там има денонощни патрули.

"Въпросните полицаи ежедневно ми докладват за нарушения и санкционирани граждани и обекти", заяви Костов. "Ако има ред и дисциплина в квартала, те се дължат на Общинска полиция", коментира още полицейският началник. Специализирани сили влизали в квартала само по време на специализирани акции. Той предостави и денонощния телефон на структурата, за да може живеещите да се обаждат при проблем. 

"От страната общината ще бъдат засилени проверките на полиция и общинска охрана, за да не се допуска силен шум, за да може хората, които живеят там, да могат да почиват. Убеден съм, че самите собственици също ще положат всички усилия техните клиенти да не вдигат шум и всичко да върви нормално и спокойно", обобщи кметът Стаменов. 

Срещата завърши с размяна на телефони между собствениците на заведения и живеещите, за да може при евентуални проблеми, да имат директна комуникация. 

Дали срещата ще е начало на мирно съвместно съществуване, или само временно туширане на напрежение, ще разберем в бъдеще. 

Важният извод от срещата бе, че и живеещите, и собствениците на заведения харесват Капана. Както впрочем и много пловдивчани.