След протеста: Оттеглиха предложението за ново обсъждане на ПУП-а на Захарна фабрика

  • от Ива Модова
  • 13:10, 22.07.2020

Върнаха за преразглеждане предложението за промяна на Подробните устройствени планове за 4 имота в квартал „Захарна фабрика“ и „Тодор Каблешков“. Припомняме, че предложението беше частично върнато от областния управител и сесията се проведе ден преди изтичането на 14-дневния срок за ново разглеждане.

Повече от два часа, общинските съветници дебатираха по точката. Кметът Здравко Димитров дори предложи за отпадане на цялостната промяна па тези 4 ПУП-а. Веселина Александрова от „Демократична България“ поиска да се върне цялата точка, а именно целият проект за промяна на ПУП- а на цялата зона, която включва повече от тези 4 имота. Със 17 „за“, 3 „против“ и 27 „въздържали се“, предложението бе отхвърлено. В дебата думата бе дадена па Слави Георгиев, който заяви, че относно квартал „Захарна фабрика“ и „Тодор Каблешков“ има сериозни финансови интереси. Той дори обвини главния архитект, че Общия устройствен пран на Пловдив се изготвя на тъмно. Георгиев дори предложи, до изготвяне и приемана ОУП, да се спре измяната на ПУП-ве в града.

Опозицията единодушно бе на мнение, че целият ПУП трябва да бъде върнат за ново разглеждане, да бъде изготвено подробно и ясно намерение, да се обсъди с пловдивчани и тогава да се гласува.

Той обаче беше гласуван , като от него са изключени въпросните 4 имота.