След „Модър-Царевец” пловдивчани искат паркове и добър градски транспорт

  • от PlovdivTime
  • 18:00, 11.01.2021

Кой е най-важният проект, който трябва да се реализира в Пловдив? Този въпрос зададохме на читателите на TrafficNews след Нова година.  От отговорите е видно, че няма проект, който да събере болшинството от хора, за да бъде издигнат като приоритет номер 1.

Въпреки това над 25% от хората са посочили, че „Модър-Царевец” трябва да се реализира час по-скоро. Първата копка на обекта започна тази седмица на 7 януари, като съоръжението, струващо 11,5 млн. лева трябва да бъде завършено до 3 години. С много близки резултати са други два отговора, които не включват грандиозни улични проекти, но изискват не по-малко работа и финанси.

Освен т.нар. вътрешен ринг на Пловдив от първостепенно значение за намаляване на задръстванията и трафика е градския транспорт, както и проблемите с паркирането. 24.54% от запитаните са посочили, че усилията на Община Пловдив трябва да е в подобряването на публичния транспорт, както и повече паркоместа из града.

На трето място в анкетата с 22,61% пловдивчани са посочили, че е нужно да се инвестира повече в паркове, зелени пространства и места за отдих.

За друг приоритетен инфраструктурен проект на Общи на Пловдив  - нов мост над река Марица са гласували 11%. Сумата за него е над 30 млн. лева, като евентуално той би се финансирал от заем. С него трябва д се изградят и другите две пътни връзки, които обаче не са посочени от толкова хора като приоритетни – пробивът под Водната палата(6,80%) и продължението на бул. „Северен”(5,33%)

Все още не ясна капиталовата програма на Община Пловдив за 2021 година, предвид и огромния дефицит на бюджета, който е 30 млн. лева. Очаква се скоро проекто рамката на бюджета да бъде представена скоро.