След години на разпад: Възстановяват блясъка на зала “Лотос“

  • от PlovdivTime
  • 10:24, 04.09.2020

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и директорът на Природонаучния музей гл. ас. д-р Огнян Тодоров посетиха зала „Лотос", за да проследят на място как вървят ремонтните дейности. Общината финансира възстановяването целево със сумата от 45 хиляди лева, за да може пространството да придобие вид, годен за ползване. Дълго време сградата бе свърталище на бездомни и наркозависими, които бяха превърнали мястото в бунище.  

Ремонтът кипи с пълна сила и е към финала си, като дейностите, които са извършени в зала "Лотос" са в изпълнение на съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство проект за възстановяване на фасадата, разработен от арх. Сидерова и арх. Румяна Пройкова. Самата арх. Румяна Пройкова е посочена за разработване на проекта от арх.Теофана Михова - наследник на авторските права.

След съгласуването на проекта с Министерство на културата в зала „Лотос" са извършени следните строително -монтажни дейности: подмяна на изпочупените фасадни стъкла с нови 10 мм., покрити с фолио; подмяна на покривната част и полагане на хидроизолация; подмяна на изпочупените мраморни плочи по фасадната част; шлайфане и полиране на мраморната настилка; изкърпване и боядисване на "листата" на сградата; изграждане на СОТ, видеонаблюдение и фасадно осветление на сградата.