След бързи антигенни тестове на място: 61 смелчаци скачат за кръста в Марица

  • от Ива Модова
  • 12:28, 06.01.2021

Митрополит Николай освети бойните знамена пред катедралния храм „Успение Богородично”. Ритуалът традиционно се провежда на Богоявление и предхожда хвърлянето на кръста в река Марица.

Преди това  пред бойния строй застана председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която отправи своите поздравления за празника към воиниците. Тя пристигна в Стария град малко преди началото на церемонията заедно с кмета Здравко Димитров, ген.-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, представители на местната и държавната  власт.

„Бог се яви на света, но се яви и на нашия народ преди 1100 г. Ние благодарим на Бога затова, че България я има благодарение и на българската православна църква и благочестивото  наше войнство. Църквата ни не е спирала да се моли за благочестивите воини, защото ние най-добре знаем, че те пазят дори и в мирно време родината и градивния труд на нашия народ. Тия две армии пазят от врагове България, войската с видимите, а църквата – с невидими”, каза пловдивският митрополит и призова всички заедно да вървим смело и бодро напред. После всички участници в церемонията тръгнаха с шествия към река Марица, където в близост до Водната палата ще бъде хвърлен Богоявленският кръст.

62 са записалите се участие, но само 61 дойдоха за ритуала. За да могат да скочат за кръста, им се правят бързи антигенни тестове на място. Всички присъстващи са с маски и очакват пристигането на тържественото шествие.