След 40-минутно съвещание: ГЕРБ подкрепи бюджета на Пловдив

  • от Благовест Андонов
  • 15:41, 11.02.2020

Бюджет 2020 на Пловдив бе приет с 32 гласа „За“, след като ГЕРБ решиха да подкрепят предложението. Бяха нужни, обаче 40 минути на Здравко Димитров и екипа му да убедят съветниците от ГЕРБ да го сторят. Отстъпките, обаче бяха от страната на администрацията, тъй като всичките предложения, направени от групата на ГЕРБ бяха приети.

Това означава, че районните кметове ще имат допълнително 3.5 млн. лева  за реализирането на своите инфраструктурни проекти. Преди срещата между кмета и общинските съветници Илия Кирчев бе заявил, че тази промяна на бюджета няма как да бъде направена. В крайна сметка, обаче кметът прие искането на съветниците и бюджетът беше приет.

Кметът Здравко Димитров и вицето му Илия Кирчев  заявиха, че извиване на ръцете от страна на съветниците на ГЕРБ към община Пловдив не е имало. Въпреки думите на кмета, срещата между съветниците от ГЕРБ и Здравко Димитров продължи повече от 40 минути. Самият Димитров заяви, че срещата се е проточила толкова, тъй като са гледали каква е най-правилната форма за даването на парите на районните кметове.

„Не съм имал съмнения, че съветниците от ГЕРБ няма да подкрепят бюджета. Нещата които искат те, ги искам и аз и всеки един пловдивчанин. Доволен съм от приемането на бюджета“, заяви Зико.

Той обясни, че е станалото разминаване между искането на съветниците и предложенията на администрацията заради събрание на групата на ГЕРБ, на която той не е присъствал. Той уточни, че тук не става въпрос за тайни срещи или че не е бил поканен, а просто се е случило разминаване. Нещата вече са уточнени.

Всъщност преди да се проведе срещата между Димитров и съветниците от ГЕРБ Илия Кирчев заяви на микрофон, че предложенията от ГЕРБ няма как да бъдат вкарани в бюджета и той не ги приема. Впоследствие, обаче над 15-те обекта в 6-те района за 3.5 млн. лева бяха приети от Здравко Димитров. По голямата част от тях ще бъдат за сметка за програмата на община Пловдив за отчуждаване. Илия Кирчев заяви, че законът е такъв, че пари за капиталови разходи ще има, единствено ако има събираемост на данъците и таксите. С други думи пари за районите ще има при висока събираемост. Райкметовете, обаче вече могат да започнат да работят по тези проекти и да пуснат обществените си поръчки. По думите на Кирчев при така стеклите се обстоятелства община Пловдив ще търси повече приходи от общинска собственост или иначе казано ще се продават повече имоти или ще се отдават на концесия, за да може да се вдигне приходната част.