След 40-милионния заем: Община Пловдив смята да рефинансира стар кредит за още 20 млн. лева

  • от Благовест Андонов
  • 13:40, 14.07.2021

Община Пловдив подготвя тегленето на още един кредит - този път за 20 милиона лева. Парите са предвидени да се използват за продължението на булевард "Северен". Това обяви кметът Здравко Димитров, минути след като Общинският съвет даде зелена светлина на 40-милионния кредит. 

Дългът обаче ще бъде взет като рефинансиране на стария кредит, теглен в мандата на Иван Тотев, който бе в размер на 30 милиона лева през Европейската банка за възстановяване и развитие.

Зам.кметът по строителство Пламен Райчев обяви, че започват преговори с банката за възможностите за рефинансиране, като Община Пловдив дейно работи по проекта за булевард "Северен" с всичките му необходими отчуждения и документи. Сумата, нужна да бъде извършено продължението от Брезовско шосе през Карловския надлез до гара Филипово, е около 10 милиона евро, заяви Райчев.

Относно графика за реализирането на проектите от 40-милионния заем, кметът Здравко Димитров заяви, че ще иска максимално бързо да се изградят и трите обекта. По думите му той ще настоява фирмата, която ще реализира пробива под Водната палата, да работи денонощно, включително събота и неделя, за да може да се направи час по-скоро и да не създава проблеми с трафика. 

Другите два проекта за улиците „Царевец” и „Хаджи Димитър” не се очаква да създават толкова проблеми с движението, предвид че ул. "Хаджи Димитър" може да бъде изпълнявана поетапно в различните платна.