След 4-годишна сага с Министерство на културата: Започва реконструкцията на знакова сграда в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:59, 19.08.2021
Стартира голяма дългоочаквана инвестиция - реконструкция на сградата на кръстовището на улиците "Авксентий Велешки" и "Иван Вазов" - бившата централа на Тютюнева фабрика "Родопи" от времето на социализма. Работата по нейната реконструкция започва след четиригодишна сага с Министерството на културата.

Компанията инвеститор получи зелена светлина след окончателното произнасяне на Върховния административен съд. Проектът беше замразен за четири години и пътят до неговото стартиране беше свързан с планове, проекти, преписки, съдебни дела и отворени писма до институции, медии и общественост.


Съгласуваният и вече одобрен окончателен проект на бъдещата сграда

Предвижда се да бъде реконструирана сградата, да ѝ даде нов живот и тя да стане едно от знаковите места на Пловдив - място, което заслужава. Инвеститорът ще вложи пари, средства, енергия и ресурси, за да реконструира сградата в духа на епохата, в която тя е изградена.

Архитектурните екипи, които работят по проекта, имат отличен опит в реконструирането на знакови сгради в Пловдив - това са City Center на Главната улица и сградите на ул. "Бетовен" №1 и 2. И двете сгради са пример за отлично отношение към знакови архитектурни наследства.


Вътрешността на сградата в момента

Бившата централа на Тютюнева фабрика "Родопи" от времето на социализма в момента е в окаяно състояние и е застрашена от самосрутване. Отвън мазилката пада и е заплаха за минаващите пешеходци и децата от близкото училище "Патриарх Евтимий". Отвътре сградата е като къща от карти - цари разруха, част от таваните и стълбищата са паднали. Сградата не отговаря на никакви съвременни норми за земетръс. В Пловдив има над 300 сгради, които са опасни и сградата на "Авксентий Велешки" №23 е една от тях.

Съществуващата сграда не е паметник на културата (не притежава статут на недвижима културна ценност). Въпреки това инвеститорът и архитектурният екип са се съобразили както с историята и стила на града и квартала, така и със съвременните норми и изисквания. Сградата ще бъде реконструирана, укрепена и адаптирана към съвременните изисквания за сигурност и функция.

Сградата ще бъде многофункционална. На първо ниво е предвидено изграждане на детски център, конферентни зали, магазини и ресторант. Останалите четири етажа и мансардният етаж ще бъдат офиси "Open space", клас А, а подземното ниво - паркинг за нуждите на сградата и технически помещения. Автор на проекта е арх. Филип Филипов. Стартът на реконструктивните дейности е планиран за есента на тази година, а периодът на изпълнение - за около две години.


Инвеститорът Величко Яков

"Мотото ни е "автентичен облик - съвременно изпълнение", споделя инвеститорът Величко Яков и допълва: "Сградата ще бъде красива, в духа на епохата, в която е строена, и в духа на съвременността, в която съществува."

Предвижда се сградата да се реконструира с реинвестиции и кредити. Сградата може да стане пример за това как е възможно заедно да работят инвеститор, държава и Община.

"Винаги сме търсили партньорството от страна на институциите - министерство, Община, НИНКН. Вярвам, че разумните и съгласувани инвестиции в сградите на Пловдив, връщането им към живот, трябва да почиват върху духа на добро сътрудничество между бизнеса и държавата", допълва Величко Яков.

Сградата на ул. "Авксентий Велешки" 23 ще се върне към живот на фона на печалната гледка с фасадите на изгорелите тютюневи складове и падащите парчета мазилка от рушащите се къщи. Така тя ще бъде част от красиво реконструираните сгради на Пловдив.
 
ЧЕТЕТЕ ОЩЕ: