Слави Трифонов оттегля кандидатурата на Николай Василев за премиер

  • от PlovdivTime
  • 17:46, 15.07.2021

Слави Трифонов оттегля кандидатурата на Николай Василев за министър-председател. Това съобщи Трифонов през фейсбук профила си. Той посочи, че причината е "помията, която се е изляла върху Василев".

В написаното от Слави обаче не се дават отговори на въпросите, защо ако счита, че Василев е подходящ за премиерския пост, все пак оттегля предложението. Не става ясно дали смята да направи смени и на други имена в проекто-кабинета като това на Станислава /Саня/ Армутлиева например. Предложението Армутлиева да поеме Министерството на културата беше посрещнато с гневни коментари и от антиподписка от културните среди у нас. 

Все пак Трифонов съобщи, ще утре част от ръководството на партията, заедно с Василев, ще дадат прескоференция пред медиите. 

Ето и целия пост на Слави: 

В деня след изборите аз предложих проектокабинет, съставен само от високообразовани професионалисти и с ясни приоритети. За министър-председател предложих икономиста Николай Василев, човек с опит в политиката, в държавната администрация и в реалния бизнес. Само за три дена върху него се изля огромна помия.

Оказа се, че няма никакво значение колко са образовани кандидат-министрите, колко добри специалисти са, колко ясни приоритети има пред тях. Оказа се, че това не е важно за онези медии и политици, които нарочиха Николай Василев за проводник на ДПС, твърдение, което няма нищо общо с истината.

Въпреки това, аз разбирам, че страната няма нужда от нестабилност и нови избори. За мен не е толкова важно какви лъжи изрекоха част от партиите, които не са от статуквото. За мен е много по-важно да се „изчегърта“ моделът ГЕРБ от обществения и политически живот на страната. Защото това е основният враг на държавността и демокрацията. Аз го разбирам, за разлика от някои други.

Затова реших да оттегля кандидатурата на един достоен човек като Николай Василев, защото никой не е по-важен от проблемите пред нас като общество. Ние, като партия спечелила изминалите избори, ще предложим съвсем скоро нов министър-председател с ревизиран състав на Министерски съвет.

И понеже вярвам, че всичко трябва да се случва публично пред вашите очи, утре в БТА, точно в 13 часа, част от политическото ръководство на „Има такъв народ“, заедно с г-н Николай Василев, ще дадат пресконференция, на която ще отговорят на всички въпроси на всички журналисти.

Силата е в истината.