Ще тръгне ли влакчето към върха на Бунарджика, за което бяха платени 200 бона?

  • от Благовест Андонов
  • 19:22, 30.01.2020

Влакчето за близо 200 000 лева продължава да събира прах в складовете на Община Пловдив 18 месеца, след като бе закупено. Макар че то трябваше да тръгне още през есента на 2018-а, и до ден днешен не е ясно кога то ще бъде подкарано. Причината е тривиална – пътят към върха на Бунарджика има дупки и неравности, които чакат да бъдат оправени.

 „Производителите ни препоръчаха да не използваме влакчето по този път, докато не го ремонтират. Всичко по него е готово – регистрирано е, има шофьор… Надявам се скоро да тръгне”, каза зам.-кметът Георги Титюков.

Въпреки че бяха налети 2 млн. лева в Бунарджика основната алея така и не бе оправена. В поръчката  бяха включва реновирани зоните за отдих, озеленяването, алеите и осветлението. Самият път  не бе включен в обществената поръчка. За цялостната му рехабилитация са нужни около 800 хил. лева. Тези пари обаче не са включени в Бюджет 2020.  

„Още през миналата година съм подал докладна към Община Пловдив за ремонт на основния път към върха на Бунарджика. КСС-то е около 800 хил. лева, което включва подмяна на ВиК мрежата, реконструкция на подпорните стени, както и обособяването на ново пътно легло и пренареждане на паважа. В момента паважът е върху 5-10 см пясък. През последните години пътят се компрометира все повече поради тежките сметовози, които минават по паважа”, обясни кметът на „Централен”  Георги Стаменов. Той каза, че пари за този ремонт няма към днешна дата. Според Стаменов има един по-голям участък от 4-5 кв.м, който трябва да се ремонтира и няма да има проблем с предвижването по пътя. Реконструкцията ще се осъществи след гласуването на бюджета.

„Има няколко хлътвания по пътя, но мисля, че за превозно средства с окачване няма да има проблем. Все пак ще се свържа с производителя, за да ги питам кои от неравностите ги притесняват, за да ги оправим евентуално”, допълни кметът на „Централен”.

Закупуването на влакчето се случи чрез обществена поръчка, която бе спечелена от "Балканстар рекорд", а крайната му цена излезе 182 000 хил. лева с ДДС, като в нея влиза и техническата поддръжка на атракциона. Влакчето е с два вагона, изградени със общи седалки в двете посоки и решетки.

Цената за пътуването с влакчето също бе гласувана от Общинския съвет – 1 лев.