Ще се зачеркне ли строителството на най-модерния плувен комплекс в Пловдив за 13 млн. лева?

  • от Благовест Андонов
  • 09:42, 06.06.2021

„Изкоп за 500 000 лева вместо модерен басейн за 13 млн. лева в Пловдив”, този материал пусна TrafficNews през месец март, когато се питахме кога ще бъде рестартирано строителство на ПК „Младост”.

Вече втора година грандиозният проект за най-модерния плувен комплекс в цяла България стои замразен поради липса на финансиране. Към днешна дата обаче изниква друг огромен проблем, който на практика може да зачеркне цялото строителство и обществена поръчка.

За 50-метров олимпийски басейн има заделени 500 000 лева в бюджета, а дори да се намери остатъка, то най-вероятно фирмата изпълнител няма да иска да го построи. Причината е поскъпването на желязото с 30% на световните пазари.

Проектът за басейна включва огромни метални конструкции, които са по-голямата част от стойността на строително-монтажните дейности. Цените, по които пловдивското подразделение на „Главболгарстрой” сключи договор са от 2016-а. Пет години по-късно изграждането на басейна със сигурност ще струва много по-скъпо, отколкото на заявените пари тогава.  Повече от ясно е, че 13 млн. лева няма да стигнат.

Какво следва оттук нататък?

Все още в Община Пловдив няма постъпило искане или уведомление от „ГБС – Пловдив” относно сключения договор. Макар да се заговори, че от фирмата може да поискат анекс към договора, с който да се отпуснат повече средства за басейна, това най-вероятно не може да се случи.

Причината е, че след като има договор по ЗОП цената може да се индексира до 50%. Възможностите за това обаче са при няколко обстоятелства, като непредвидени разходи или други извънредни ситуации.  Увеличение на цените на суровините и материалите не попада в тази хипотеза.

С други думи вариантът е или да се намери вратичка да се сключи допълнително споразумение,  или да се прекрати договорът по поръчката. Това може да се случи с предизвестие от фирмата изпълнител, която да се мотивира, че не може да изпълните дейностите с предвидената сума.

Ако това се случи, то ще трябва да се направи нова обществена поръчка, което ще отложи още повече строителството. На практика Община Пловдив е изправена пред ситуация, че дори и да немери пари за басейна, то въобще не е ясно, че фирмата ще бъде съгласна да го изпълни. В този смисъл вероятността скоро Пловдив да има модерен плувен комплекс скоро изглежда все по-илюзорна.

Хронологията на дейностите по ПК „Младост”.

През лятото на 2019 година „ГБС – Пловдив” бе избрана за реализацията на мащабния проект, който е на арх. Тодор Абаджиев.  Първата копка бе от бившия кмет Иван Тотев няколко дни преди местния вот през октомври 2019 година.

Сумата, която трябват за всички дейности бе 12,8 млн. лева, а в бюджета имаше 1 млн. лева. След това 500 000 лева от сумата отиде за превозвачите от градския транспорт, а на фирмата бяха дадени остатък от половин милион за старт на дейностите.

Пловдивското подразделение на „Главболгарстрой”  започна дейностите , като направи изкоп в двора и наливането на бетон – и досега това са единствените дейности по проекта, които се виждат.

През май 2020 година кметът Здравко Димитров подписа споразумение с фирмата изпълнител за замразяване на дейностите, докато не се намери финансиране. Градоначалникът включи проекта заедно с още няколко инфраструктурни обекта за заем от фонд „ФЛАГ” и ЕИБ, но по думите му от банката са отказали да финансират този проект.

Проектът

Дейностите са за 12,8 млн. лева включва открит 50-метров плувен басейн с олимпийски размери и трибуна за около 1100 седящи места, който трябва да се изгради на мястото на стария – до диспансера и закрития басейн „Младост“. Басейнът трябва да бъде единствен у нас, който ще отговаря на всички изисквания на Международната федерация по плуване.  

Друга задължителна екстра е гъвкавото разпределение на дължината – чрез специален мост, който се движи електронно в самото корито и може да прегражда басейна до 25 метра – за детски състезания. Също така съоръжението трябва да бъде снабдено с обезмъгляваща инсталация, с каквато не разполага нито един басейн в България.

Срокът, за който трябваше фирмата изпълнител да приключи дейностите бе 730 дни, но той спря да тече след подписването на споразумението.