Ще има ли Пловдив нормално Околовръстно? АПИ с уклончив отговор за належащия ремонт

  • от Благовест Андонов
  • 13:13, 18.10.2020

Ще бъде ли ремонтирано изцяло Околовръстното на Пловдив или всяка година ще се кърпи, докато не се реализира големия проект за удвояването му? TrafficNews пусна материал за състоянието на пътя, както и че поръчката за проектирането на удвояването му е забуксувала.

Една година след обявяването й от Агенция пътна инфраструктура все пак завършиха частично процедурата. Те избраха изпълнители за две от позициите, които касаят т.нар. Царацовски пътен възел  - от АМ „Тракия” до кръговото на пътя Пловдив  - Пазарджик.

По обособена позиция 1 за проектиране на Път ІІІ-805 „/Път І-8 „Пазарджик-Пловдив”/ - ПВ Царацово -Съединение” от 0+000 до км 1+460 и участък за привързване към съществуващия път и Път II-86 „/Път І-8 „Пазарджик-Пловдив”/ – Асеновград – Смолян” от км 0+000 до км 0+640 е избран изпълнител в лицето „Рутекс” ООД с цена от 367 хил. лева без ДДС. По втората позиция избраният изпълнител е „Пътпроект 2000” за  проектирането на Път ІІІ-805 „/Път І-8 „Пазарджик-Пловдив”/ - ПВ Царацово -Съединение” от км 1+460 до км 4+120.

Все още обаче комисията работи по най-голямата обособена позиция, която е за проектирането на останалата част от Околовръстното  -  Път ІІ-86 „/Път І-8 „Пазарджик-Пловдив”/ – Асеновград – Смолян” от км 0+640 до км 14+600. Нейната стойност е над 2,8 млн. лева, като това проектиране е изключително сложно и изисква редица пътни съоръжения по цялото трасе от близо 15 км.

Най-оптимистичният вариант реален ремонт може да започне едва след 3-4 години, тъй като освен проектирането има да се правят тежки екологични оценки, парцеларни планове, отчуждаване  и други. Сумата пък ще е повече от внушителна – едва ли по-малко от 150 млн. лева.

В момента пътят е в окаяно състояние, а преди месец от АПИ все пак вдъхнаха надежда, че пътят може и да се оправи в сегашния габарит преди големия проект за удвояването. Тогава от Агенцията ни отговориха, че е възложено изготвянето на технологичен проект за ремонта на 14 км от Околовръстния път.  Проектът включва оправяне на пътното платно и банкетите, както и преасфалтиране на няколко пласта. Очаква е ремонтът да струва около 18 млн. лева.

TrafficNews пусна запитване дали от агенцията предвиждат средствата за ремонта в бюджета за 2021 година, а отговорът бе повече от уклончив.

“Във връзка с подготовката на републиканската пътна мрежа за предстоящия зимен сезон през тази седмица е извършено изкърпване на настилката на околовръстния път на Пловдив, което е завършило на 15 октомври. Планирането на текущите ремонти за 2021 г. ще бъде направено преди началото на следващия строителен сезон, но при необходимост ще бъдат извършени частични ремонти на околовръстния път. Трайното решение за подобряване на състоянието на пътя е извършването на цялостен ремонт и разширяване на съществуващото трасе”