Ще ходят ли студентите на лекции? Препоръчват на университетите електронно обучение

  • от PlovdivTime
  • 11:31, 01.09.2020

Министерство на здравеопазването отправи препоръка университетите да провеждат при възможност дистанционно обучението си. Това стана с нова заповед на министъра на здравеопазването. От разстояние семинарите ще могат да се провеждат по обичайните форми - в електронна среда чрез използването на информационни и комуникационни технологии.

Ако това е невъзможно, присъствената дейност във висшите училища трябва да се осъществява според изискванията на съответното висше училище и при спазване на въведените в страната общи противоепидемични мерки. 

С новата заповед е зададена и рамката за началото на новата учебна година. Без изненади, текстовете гласят възобновяване на учебния процес в присъствена форма. Това каса, както системата на предучилищното, така и на училищното образование. Учебният процес се организира и провежда в съответствие с изготвените от Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването Насоки за работа на системата на предучилищното и училищно образование през учебната 2020-2021 година в условията на COVID-19.

По специални обаче са изискванията при езикови и образователни центрове, както и занимални, организирани от юридически и физически лица. За тях в заповедта е записано, че "предоставят услугите си в електронна среда, а при невъзможност – при осигуряване на физическа дистанция между лицата от 1.5 метра и при спазване на въведените противоепидемични мерки". Как ще се доказва или измерва т.н. "невъзможност" обаче остава пълна загадка. 

По отношение посещенията на външни лица/свижданията в лечебни заведения – считано от утре, 1 септември, същите се разрешават единствено за близките на пациенти в терминален стадий.

Със същата заповед в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора.

Ето и цялата заповед: