Ще бъде ли пуснат нов търг за „преддверието на ада”, обгазяващо Пловдив?

  • от Благовест Андонов
  • 10:55, 03.07.2021

Кадри, достойни за илюстрация на преддверието на ада от поемата на Данте Алигиери „Божествена комедия”, изпрати наш читател. Той е снимал пламъци, които са обхванали незаконното сметище срещу КАТ в Пловдив, за което градските власти смятаха да отдадат под наем, за да спре обгазяването на район „Северен” и близките квартали, пише TrafficNews.

Тогава след сигнал на наш читател за процедурата на търга, от район „Северен” я прекратиха, въпреки че имаше избран наемател в лицето на софийска фирма, която искаше да прави автосалон. Опасенията бяха, че търгът е непрозрачен, а освен това след проверка на Стоян Алексиев се оказа, че има грешка в параметрите на терена. Причината бе, че според новия ПУП на квартала големината на терена е бил намален от 7600 кв.м на 5260 кв.м заради новата улична регулация. Нашият читател отново повдигна темата, три месеца след прекратяването на търга.

„Какво се случва с терена? Защо никой не взима мерки за обезопасяването на района или отдаването му под наем на съвестни хора? Аз нямам възможностите за такава инвестиция, но хора с необходимите средства изявяват желание да облагородят района като за целта инвестират пари и труд в това нещо. Моля, привлечете вниманието на институциите да си свършат работата. Разбираемо е, че сме в изборен сезон, но нека да обърнат внимание на служебните си задължения”, пише пловдивчанинът изпратил кадрите с горящото сметище.

Районният кмет Стоян Алексиев заяви, че е подготвил новата документация за търга и я изпратил по компетенция към Голяма община и трябва да се гласува от Общинския съвет.

„Веднага след решението, ще обявим търга, както по медиите, така и в сайта на районната администрация. Нашето желание е също час по-скоро теренът да бъде взет под наем, за да се поддържа. Там не може да се строи нищо, като е възможно да се направи паркинг или автоборса. Собственикът ще трябва да го почисти, поддържа и да му осигури охрана”, каза кметът на района.

Ето и кадри от поредното обгазяване на района: