Съживяват идеята за нов лекоатлетически стадион в Пловдив за 5000 души и 5 млн. лева

  • от Благовест Андонов
  • 12:31, 27.06.2021

Идеята за построяване на нов лекоатлетически стадион, на който спортните клубове от Пловдив да тренират и да се състезават, отново е подета от Общината. През 2018 година градските власти решиха да изградят нов стадион, само за лека атлетика, като това бе свързано с намеренията на за реконструкцията на ст. „Пловдив”. Намерението бе градският стадион на Пловдив да се обнови, като се премахне лекоатлетическата писта, а този спорт да има собствено съоръжение, пише TrafficNews.

След това обаче намеренията се промениха, а правителството отпусна средства за стадионите на Ботев и Локомотив, които в момента се изграждат. Това оставя бъдещата модернизация на ст. „Пловдив” на заден план.

Под тепетата им 9 клуба по лека атлетика, а условията, които тренират съвсем не са добри заради невъзможност за модернизация на градския стадион и помощните игрища към него. През зимата те провеждат своите занимания в залите на Ботев и Локомотив, които също не са от най-съвременните.

Поради това идеята е да се направи проектирането на такъв стадион на терена, който е южно от ст. „Пловдив – с лице към бул. „Копривщица. Той ще бъде до 5000 зрители, като се изградят зали, съблекални и всичко друго необходимо за нормален тренировъчен и състезателен процес.Сумата, която се очаква  да струва съоръжението е около 5 млн. лева. Намеренията на властите са с този проект да се кандидатства по ПИРО, които са новите интегрирани планове за градско развитие и възстановяване с европейски средства.

Зам.-кметът Георги Титюков заяви, че ще направят консултации с клубовете по лека атлетика, а след това ще се предложат и за гласуване пари за проектирането на съоръжението.