Съветниците спестиха 3 млн. лв. на заведенията в Пловдив! Кметът се разгневи: Това е популизъм

  • от Парашкева Иванова
  • 13:10, 03.08.2021

Общинският съвет изненадващо прие решение, с което се намаля тротоарното право на заведенията в Пловдив със 70% до края на годината, а също така по време на локдаун те да не заплащат такси. Другото решение към предложението бе да се намали с 50% дължимата такса „Смет” от туристически обекти, кафенета и заведения за 2021 година.

Предложението бе на независимия общински съветник Георги Величков, като то срещна подкрепата на ГЕРБ, БСП, Демократична България и нечленуващи в групи. Формациите, които не подкрепиха облекченията на бизнеса бяха Кауза Пловдив, ВМРО,  „Съюз за Пловдив” и ЗС „Александър Стамболийски”, които гласуваха „въздържали се”.  Против бяха единствено Стефан Дедев от ГЕРБ и Владимир Кисьов от ВМРО, пише TrafficNews.

След решението кметът Здравко Димитров бе видимо ядосан от стеклите се обстоятелства.

„По-сериозно е да си намалим наполовина заплатите – общински съветнции и ръководители… Заведенията работят, а ние… това е популизъм. Морето е пълно, като по времето на Социализма.

Още повече, че решението е незаконосъобразно. ТБО не може да се променя в средата на годината, ние ще оспорим това решение. Областна управа сигурно ще го върне”, каза Зико.

Зам.-кметът по финанси Величко Родопски заяви, че решението не може да се изпълни, тъй като противоречи на закона.  По негови сметки в хазната ще влязат близо 1 млн. лева по-малко средства от тротоарно право. Още повече, че досега Община Пловдив е опростила около 500 000 лева на заведенията по същото перо. Такса смет с въпросното намаление е щяла да бъде с 2 млн. лева по-малко в бюджета, което застрашава и почистването на града, тъй като там от други пера не могат да се вкарват средства.