Съветниците от ГЕРБ пак промениха бюджета на Зико, парите за консултанти отново пълна мъгла

  • от PlovdivTime
  • 14:23, 25.06.2020

Общинският съвет отново прекрои бюджета на Община Пловдив и размести пари в перата, по различен начин от исканото от кмета Здравко Димитров. Превърналите се в пословични средства от отпадналата вноска към „Райфайзенбанк” за 2 млн. лева отново бяха в центъра на вниманието на днешната сесия.

В предварителната точка бе записано, че 250 хил. лева трябва да отидат за външни консултанти по четири пера – 100 хил. лева за анализ за сливането на общинските предприятия, и по 50 хил. лева за изготвянето на смарт сити стратегия, стратегия за кръгова икономика (касаеща  модел на производство и потребление, ограничаващ до минимум отпадъците)  и 50 дигитализация на Община Пловдив, пише TrafficNews.bg.

Още с първото изказване общинският съветник от ГЕРБ Ясен Михайлов предложи 100-те хиляди лева за анализ за сливането на общинските предприятие да отидат към издръжка на администрацията. Предложението бе прието от мнозинството общински съветници, а зам.-кметът Илия Кирчев въобще не взе отношение по този казус.

Спор обаче се заформи за другите 150 000 лева. В челен сблъсък влязоха съветниците от „Демократична България” и Илия Кирчева.  Последният заяви, че освен тези 150 000 лева, в бюджета има 300 000 лева за Интегрираните планове за следващия програмен период. Това предизвика недоумение в почти целия местен парламент, а Веселина Александрова от „Демократична България” припомни хронологията от последните две седмици.

„Това е още една причина да не Ви вярваме г-н Кирчев. На последната сесия казахте, че са нужни 300 000 лева за направата на тези планове, а сега казвате, че има още 300 000 лева в бюджета. Това означава ли, че за тези планове са необходими 600 000 лева”, каза Александрова. Реакция от Илия Кирчев обаче не последва. По този начин така и не се разбра кой, как и по какъв начин ще подготвя Пловдив за следващия програмен период.

Друга промяна на бюджета бе даването на 30 000 лева за закупуването на билети за финала на купата на България между ЦСКА-София и Локомотив Пловдив. Те са за 2000 билета за деца, ветерани и социални слаби пловдивчани.