Съветници поискаха Альоша да бъде преместен в “музея на историята“

  • от PlovdivTime
  • 18:45, 22.12.2023

Общинските съветници от ДБ в Пловдив излязоха с декларация, с която настояват паметника Альоша да бъде преместен в музея на историята.   Общинските съветници настояват за преместването пропагандните символи на Червената армия, възхваляващи завладяването ни от СССР и тоталитарния режим.

От ДБ изтъкват, че Альоша се извисява на хълма над целия Пловдив, а в подножието му се намира бюст на Васил Левски. Според тях това подчертава още повече контраста между двата символа: на чужда военна окупация и българския национален идеал за свобода и независимост.

Крайно време е да предприемем действия за преместването на пловдивския червеноармейски символ, разделящ общността на пловдивчани, и изработен по съветски проект и диктовка. Tези монументи не са паметници и "освободителната" роля на Червената армия е манипулативно изкривяване на фактите - няма нито един съветски войник, жертва за "освобождението" на суверенна България, посочват от ДБ.

От партията ще инициират широк обществено обсъждане, което да обедини пловдивчани относно трансформацията на пространството, заемано от Альоша, на върха на Пловдив.

Предстои да се изясни собствеността и статута на паметника - дали има статут на недвижима културна ценност. Ако има такъв статут, съветниците ще настояват той да бъде свален. 

Kоментари

коментар
онуфри
08:25, 27.12.2023
Отговор

Альоша ще бъде накълцан и разрушен. Няма мърдане. Сега са им паднали всички паметници и цялата ни история. На негово място ще изтипосат паметника на гордия еврогей или някоя драг кралица. Един ден и държавата ще заменят с някой териториален цирк.

коментар
Некой
20:01, 26.12.2023
Отговор

Чакаме РЕЗУЛТАТИ !