Съветник поиска теренът, готвен за застрояване в Кючука, да стане зелена площ! Кметът не отговори

  • от PlovdivTime
  • 12:24, 11.02.2020

Апел към Здравко Димитров и Дани Каназирева бе направен от общинския съветник Слави Георгиев за имота в Кючук Париж, който разбуни духовете през последните дни. Хората в квартала скочиха срещу промяна на статута на поляната на бул. "Никола Вапцаров" по искане на Областна управа. Слави Георгиев обясни, че живее на "Братя Бъкстон" откакто е роден, като на практика карето там е блокирано, тъй като се намира сградата на НАП и други държавни институции. Отделно от това зелените площи намаляват за сметка на нови кооперации в целия район.

"В момента там децата ритат топка, тъй като няма къде другаде да го направят. По време на предизборната кампания всички кандидат-кметове обещаха разширяване на зелената система на града. Правя конкретен призив към вас и областния управител Дани Каназирева, както сте предложили промяна на статута на земята за жилищно застрояване, да проявите нова инициатива и да промените статута на терена за озеленяване. Разбирам проблемите на областна управа, но мисля, че в Пловдив има още доста държавни имоти, които са подходящи за подобен тип сграда, обърна се Слави Георгиев към Здравко Димитров. 

Думите на Слави Георгиев обаче не получиха отговор от кмета, който е инициатор на проекта за карето. 

Става въпрос за терен от 3,2 декара, който се намира срещу плувен комплекс „Нептун” в район „Южен”. През последните месеци градската администрация проведе няколко процедури, с които промени статута на парцела. Самият той е държавна собственост, като е даден на разпореждане на Областна управа. Идеята е там да се направи административен център, който да събере всички държавни служби.

Идеята за подобна сграда е на 20 години, но Здравко Димитров, докато бе областен управител направи първите стъпки за неговата реализация. По време на Експертен съвет по устройство на територията през ноември миналата година е одобрен проект, с който да се промени статута на имота.  Към днешна дата той е за инженерен корпус и общежитие, като след промяната статутът му ще бъде за жилищно застрояване и обществено обслужване.

Идейната разработка за центъра е освен административен център, да се направи и кампус за служителите.  Освен, че ще се съберат всички държавни служби там, друг плюс за областна администрация е, че ще спре да плаща наемите за помещения, които стигат до 750 хил. лева на година. Една от идеите бе теренът да се построи на обезщетение, като държавната структура вземе офиси и апартаменти от строителя.

Хората в района все още не знаят за инвестиционното намерение. Те единствено са видели съобщението в Община Пловдив, което е за промяна на ПУП-а. 

„Искам да изкажа възмущението си от поредния опит за застрояване на зелени площи! Въпреки  протестите ,подписките и заявените граждански позиции от стотици хора, се правят опити отново , нашите права да бъдат потъпкани”, пишат пловдивчани до редакцията на TrafficNews. Хората, които живеят в близките блокове на ул. „Братя Бъкстон” са възприемали пространството като зелена площ. И към днешна дата то е огромна поляна. В нормативните документи обаче – в кадастъра и ОУП, този терен не е за озеленяване.