Сърби предлагат умна паркинг система на Пловдив, с която да се спре лутането по улиците

  • от Благовест Андонов
  • 19:11, 06.02.2020

Презентация на умна система за паркиране, която би могла да намали лутането и търсенето на паркомясто в Синя зона, бе представена пред зам.-кмета по транспорт Тодор Чонов. Системата е изработена от сръбската фирма „Novatronic”, които са я въвели на редица улици в Белград.

В основната на умната система стоят сензори, които се поставят под паркомястото – било по паркинги или на улиците в Синя зона. Датчиците са монтират в пътната настилка, като те могат да издържат до три тона натоварване. Самият им живот е между 5 и 7 години. Датчиците изпращат 24/7 информация към сървъра посредством антени.

Софтуерът отчита постоянно кои са свободните и празните места в паркинг зоната.Информацията се  обобщава от системата, а посредством дигитални табла се показва колко са свободните места на определения участък.

Така в началото на улиците, които са в обхвата на Синя зона ще се вижда дали по нея има празни места. Отделно системата има и приложение за смартфон, с което може да се следи в реално време натоварването по улиците в Синя зона. По този начин ще се спре лутането в центъра на града за търсене на паркомясто, което ще има и пряк ефект върху задръстванията и състоянието на атмосферния въздух.

Тодор Чонов поиска от сърбите да направят демонстрация на уличен участък, за да се види как функционира системата. Зам.-кметът по транспорт каза, че Община Пловдив търси нови интелигентни системи за паркиране, които да спомогнат за вкарването на ред с колите в града. От градската администрация търсят решения най-вече за контрола при спазването на правилата.  Недостатък на системата е, че тя не може да отчете реално дали колите върху нея са платили за паркирането. На практика отново трябва да се използват служители, които с четци да проверяват спрените автомобили дали са заплатили своята такса.  Все пак сръбската компания заявиха, че софтуерът може да се надгради и да има подобна опция, както и да се плаща през телефон за паркирането.

Отделно системата няма как да даде актуална информация колко са спрените коли за едно денонощие и колко са постъпленията в хазната на Синя зона. Причината е, чe сумарните данни за заетите паркоместа през денонощието не могат да се сравнят с постъпленията заради талоните на живущите на улицата.