Съдбата на двата центъра на “Стойчо Мушанов“ неясна, до края на годината отварят улица в района

  • от Благовест Андонов
  • 17:28, 09.04.2022

Няколко дни се наблюдават дейности в терена на ул. "Стойчо Мушанов" в Пловдив, който е отреден за два центъра за грижа за възрастни хора. Оказа се обаче, че става дума за прекарване на ЕВН комуникация, а не за старт на строителство.

Припомняме, че в края на 2018 беше подписан договор на безвъзмездна финансова помощ на стойност 1 милион лева за изграждане на двете нови социални услуги по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., пише TrafficNews.

В рамките на проекта трябва да бъдат построени Център за грижа за лица с различни форми на деменция и Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване. Договорът бе подписа заместник-кметът Георги Титюков със срокът за изграждане на центровете е 24 месеца. 

Процедурата обаче забоксува. Първо теренът, който бе избран за дейността, е с предназначението зелена площ, т.е. отреден е за парк. Според общината обаче това не е сериозна пречка. По-големият проблем е, че 3 години, след като е избран изпълнител - фирмата „Строймотанж” ЕООД, която трябва да проектира, да извади строително разрешение и да построи въпросните центрове,  от дружеството са обявили, че не иска да извърши дейностите на цената, заложена в договора. Причината е огромната инфлация в строителния бранш за последната година. 

"Заради оскъпяването строителят иска да предвоговорим цените, което обаче е невъзможно. Очакваме го да дойде и да развалим договора. Ще му заплатим 30 000 за изготвения проект и ще отворим нова поръчка", заяви зам.-кметът Титюков пред репортер на TrafficNews. По думите му има срок за разплащане на средствата до края на 2023 година. 

Междувременно кметът на район "Централен" Георги Стаменов посочи, че в плана за тази година влиза отварянето на ул. "Княз Черказки“. В миналото улицата е проектирана да стига до ул. "Стойчо Мушанов", но тази връзка остава нереализирана. 

"През втората половина на годината трябва да стартираме работа по отварянето на улицата, тоест доизграждането ѝ в участъка от ул. "Капитан Георги Мамарчев" до ул. "Стойчо Мушанов", посочи кметът Стаменов. 

Припомняме, че цялата зона от "Стойчо Мушанов" до бул. "Шести Септември" беше преобразена. Предстои да бъде изцяло реновиран и паркинга, който се намира северно от планираното продължение на улицата, съобщи още Стаменов. 

По думите на районния кмет продължат съдебните процедури, които се водят въз основа на заповедите за премахване на незаконно строителство в Хаджи Хасан махала.

„Там, където е имало пороци в самите административни актове и собствениците спечелят заради подобна процедура, издаваме нови заповеди, в които сме отстранили нередностите“, допълни той.