Събарят склад в Тютюневия град пред очите на министъра на културата

  • от PlovdivTime
  • 17:31, 01.09.2022

Служебният министър на културата Велислав Минеков пристигна извънредно в Пловдив преди минути. Поводът за внезапната му визита е събарянето на стена на изгорелия преди 6 години тютюнев склад на ъгъла на ул. „Г.М. Димитров“ и „Екзарх Йосиф“.

Събарянето е започнало днес сутринта, като в склада е вкаран огромен багер. Изгорелят склад не е единичен паметник на културата, но е част от деклариран групов паметник на културата и е под защита по силата на Закона за културното наследство.

Събарянето му е допустимо единствено и само след съгласуване от Министерство на културата, което не е направено, въпреки разпоредбите на Закона за устройство на територията.
 
Това е втория склад, който се разрушава в Тютюневия град през последната седмица. Днес бе проведен Специализираният експертен съвет, който реши, че складът на „Христо Ботев“ 51 става единичен паметник. "Има решение но СЕСОНКЦ, което ще разпиша веднага. Ще издам предписание за спиране на разрушаването на склада на ул. Христо Ботев 51. За склада на Г.М. Димитров няма данни за съгласуване на ПБЗ и ПУСО с Министерството на културата" заяви Минеков. 
 
По време на брифинг в Тютюневия град, Минеков съобщи, че е бил заплашван по този повод. Казано му е, че ще бъде очернен медийно в Пловдив и заяви, че ще застане пред багерите, но няма да позволи тази разруха.

Около склада на ъгъла на улиците „Г.М. Димитров“ и „Екзарх Йосиф“ вече има полиция. На място са директорът на ОД МВР - Пловдив ст. комисар Димитър Балев и областният управител Ангел Стоев. 

 Според министъра има различни варианти за намеса от страна на държавата и общината, но рушенето трябва да бъде прекратено веднага.