Шествие по Главната улица отбеляза Международния ден на театъра

  • от PlovdivTime
  • 13:00, 27.03.2024

С пищно шествие трупите на Плoвдивския драматичен театър, Куклен театър и Опера Пловдив, както и възпитаниците на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, отбелязаха Международния ден на театъра. 

Всички те облякоха костюми от знакови спектакли, преминаха по Главната улица и спряха за обща снимка на стълбите на Каменица. Носеха плакати с надпис „Театър, моя любов“, Светът е сцена и всички в него сме артисти“ и „Всичко е театър“.

Предстои откриването на най-новия площад в Централен, а на церемонията ще присъстват министърът на културата в оставка Кръстю Кръстев, кметът на града Костадин Димитров и зам. кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

В шествието се включиха Албена Колева, Камен Донев и Диана Добрева.

„По цял свят богатите хора стоят театри. В Пловдив обикновените хора са осъзнали, че е важен и духът и освен улици, болници и училища, са разкрили театър. Театърът е болница за душата, училище по морал и етика. С откриването на Площад Театрален, искаме да покажем, че пазим паметта на всички онези, посветили живота си на театъра. Театърът е полет на духа, смелост“, каза директорът на Драмата Сюзанна Арутюнян-Василевска.

Зам.-кметът по култура подчерта, че театърът има свойството да обединява, да премахва различията и че с разкриването на площада всеки ще знае, че градът ни е дал на България първата професионална трупа. 

„Честит празник! Завиждам Ви благородно, защото за разлика от Вас, колкото и да се опитвам да събудя радост в хората, не успявам!“, пошегува се кметът Костадин Димитров. След него министърът на културата в оставка Кръстю Кръстев призна, че това е стара мечта на всички от екипа. „На това място оттук насетне обикновеното ще става необикновено, всеки минувач ще се превръща в герой. Всеки ъгъл ще крие историям, която чака да бъде разказана“.

След официалните речи актьорите Симеон Алексиев и Тодор Дърлянов върнаха присътващите към времената на създаването на пловдивския театър, където на 8 заседание на областния съвет под силното влияние на Константин Величков и Захари Стоянов са отпуснати 75 000 гроша за създаването на жива трупа.

„Хората не се хранят само с хляб. Един народ ако може само земя да обработва, не може да стори нищо голямо“, казва тогава Константин Величков. След това прозвучаха думите на Ив, Вазов, който в „Отечествен глас“ пише „Значи положи се вече здрава основа на българский народен театър. 11 декември 1881“.

Под бурните аплодисменти на всички присъстващи прозвучаха имената на всички артисти от първата трупа.