С премиера на мощната театрална поема за любовта “Коприна“: Пловдивската драма започва честванията на 140-годишнината си

  • от Мария Луцова
  • 13:31, 11.12.2021

Пловдивският театър ще отбележи 140-годишнината си с поредица от събития, които започват от тази вечер и ще продължат цяла година.

Днес на голяма сцена ще бъде представена дългоочакваната премиера на спектакъла „Коприна” по романа на Алесандро Барико в 19 ч. Час и половина по-рано ще бъде открита изложбата на актьора и фотограф Георги Вачев във фоайето на театъра. Ще има и концерт.

„140-годишнината на театъра е празник за всички свързани с това изкуство, но и за този уникален 8000-годишен  град, за хората, които живеят тук. 140 години са почти цялата история на най-нова България. Не ми го побира мозъкът как една велика идея на Иван Вазов е обединила толкова много хора с различни виждания, различни етноси, различно положение. Една на пръв поглед налудничава идея за онези времена, когато българите са имали пред себе си задачата да построят нова държава. А едно от първите неща, които правят, е да въздигнат храм на изкуството, защото изкуството е това, което може да ни обедини и днес – в тези трудни времена”, каза директорът на театъра Кръстю Кръстев.

Той подчерта, че екипът му прави този празник, за да почете делото на тези, които са отдали живота си на Пловдивския театър. Около 50 000 човека са свързали съдбата си с мястото и идеята.

„Ако ни виждат отнякъде, искаме да им покажем, че не са забравени. Горди сме, че работим тук, че продължаваме делото. Огромно благодаря на екипа ми за това, което правят. В някои случаи дори пренебрегват най-ценните си неща в името на театъра. Важното за нас винаги е било едно – публиката, а в Пловдив е най-взискателната, най-добрата публика в България”, призна Кръстев.

Заради достолепния юбилей театърът  ще бъде домакин на поредица от събития и инициативи.

Създава се почетен знак на Драмата, който ще се връчва ежегодно на 27 март, на хора, отдали живота си на това изкуство. По изключение призът „За живот в театъра” ще бъде даден за първи път тази вечер заради юбилея.

„Наградата е израз на нашата благодарност и искаме това да се случва сега, а не когато заслужилите хора не са сред нас. На плакета е изобразен първият печат на новосформирия театър в Пловдив преди 140 години”, разказа Кръстю Кръстев. На всички в Драмата ще бъде раздадена юбилейна значка, такава ще получат и най-преданите зрители.

В юбилейната година ще бъде отпечатан и представен Летопис на Пловдивския драматичен театър, върху който работят Никола Вандов, Катерина Георгиева и Божидар Тотев.

През януари трябва да излезе от печат и дневникът на Георги Миятев, в който е събрана цялата история на театъра от създаването му до 1932 г. За случването на това издание работят Владимир Балчев, Катя Янева и Христо Гочев.

Ще бъдат посадени и 140 дръвчета, с които да бъде създаден парк на изкуствата в Пловдив

„Ще поканим и другите културни институции да се включат, в момента уточняваме местата”, каза Кръстю Кръстев.

Голямата новина е и че след двугодишно прекъсване на 14 януари на сцена се завръща и великолепният спектакъл „Одисей”, отново дела на екипа, който поставя и „Коприна”.

„Горда съм, че съм избрана да направя спектакъла за 140-годишнината. „Коприна” е продължение на цикъла „Пътуващият човек”. Идеята идва от Александър Секулов – автор на драматизацията, от който идват най-безумните идеи и най-големите предизвикателства. „Коприна” е спектакъл за копнежа по недостижимите светове, за любовта, за изгубения рай, за тайните на сърцето. Беше много интересен процесът по създаването му. Много е трудно да се постави това, което в романа на Алесандро Барико е постигнато чрез словото. Предизвикателство е да направиш невидимото видимо. Публиката ще види един съвсем различен спектакъл от това, което сме правили досега. Ще преживее една мощна театрална поема за любовта. Смятам, че спектакълът е голямо постижение във всеки елемент – и визия, и звукова картина, сценография, костюми, магична музика”, сподели режисьорът Диана Добрева.

Тя изрази благодарността си, че е имала възможността да експериментира и да прави нови неща заедно с екипа си, защото не във всеки театър това може да се случи.

„Преди шест години поставих в Пловдив „Вълци” и дори и не си представях колко силно ще свържа съдбата си с този театър. Стана така, че всяка година работя тук. „Коприна” е нещо съвсем ново за нас като екип – става дума за един нежен и ефирен спектакъл”, каза още Добрева.

Сценографът Мира Каланова и композиторът Петя Диманова също подчертаха, че е рядък шансът да се работи така спокойно и с достатъчно време, защото това позволява да бъде изпипан всеки един елемент от спектакъла. Благодариха и на всички от екипа на театъра за грижата, съпричастността и разбирането.

„Коприна” е един особен проект, красив роман, с много красив език. Наложи се да направим много костюми, защото те дават знак за мястото, за ситуацията. При Алесандро Барико красотата се открива там, където не сме очаквали. Надявам се това представление да има щастлива съдба”, каза и авторът на костюмите Марина Райчинова.

„Благодарен съм за доверието. За мен беше изключителен този процес, нещо, което винаги съм искал да правя. Ако приемем, че „Коприна” е красив часовник, музиката е един от механизмите, без който стрелките няма да се движат”, каза авторът на саунд дизайна Явор Карагитлиев.

А цялата магия в спектакъла ще се случи чрез актьорите Ивана Папазова, Маргита Гошева, Елена Кабасакалова, Патриция Пъндева, Мария Сотирова, Ирина Митева, Климентина Фърцова, Боряна Маноилова, Боряна Братоева, Радина Думанян, Симеон Алексиев, Троян Гогов, Константин Еленков, Тодор Дърлянов, Алексей Кожухаров, Венелин Методиев, Красимир Василев, Димитър Банчев, Ивайло Христов, Стоян Сърданов.

„Коприна” ще се играе и на 13 декември.

Спектакълът се реализира с подкрепата на фондация „Пловдив 2019” като част от програма „Наследство” на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.