С премиера на филм и изложба МУ-Пловдив посрещна Световния ден на здравето

  • от PlovdivTime
  • 16:56, 06.04.2022

Студенти, преподаватели и гости събра аула „Магна” на Факултета по дентална медицина, където тази вечер се проведе кинолектория с премиера на документалния филм „Забрава“, посветен на д-р Стефан Черкезов. Преподавателят и директор на Музея на медицината доц. д-р Георги Томов пък подреди изложбата от свои картини „Завръщане към корените“. Двете събития са посветени на Световния ден на здравето 7 април, който Медицински университет – Пловдив отбеляза няколко дни по-рано.

Приветствие към всички присъстващи отправи ректорът на висшето училище проф. Мариана Мурджева. А проф. Виктория Сарафян уточни, че вече се е превърнало в традиция 7 април да бъде отбелязван с различни творчески инициативи. „Медицински университет - Пловдив дава изява на талантите, на изкуствата, на културата. Подкрепя социалните инициативи. Чрез днешното събитие отправяме послание и към нашите студенти за човеколюбие, отдаденост към професията, за широтата за духа, каквато трябва да носи всеки истински лекар”, сподели пред TrafficNews проф. Сарафян.

Специални гости на празника бяха сценаристът на „Забрава” проф. д-р Златимир Коларов, режисьорът доц. Валентина Фиданова-Коларова и консултантът д-р Тотко Найденов. Половинчасовият филм разказва за героичния подвиг на д-р Черкезов. На 15 август 1963 г. той спасява четиридесет и седем души от горящ автобус, но загива от обгарянията си.

„Има разлика между загинал при изпълнение на служебния си дълг и загинал герой. Когато ние приемаме дадена професия, подписваме негласния договор да приемем нейните рискове. Ако си пожарникар, за изгориш, недай Боже. Ако си спасител – да се удавиш. Докато д-р Черкезов извън болницата не е бил длъжен да влиза в горящ автобус. Той е изпълнил човешкия си дълг и за мен това е големият подвиг, заради който направихме и филма”, сподели сценаристът проф. д-р Златимир Коларов.

Той каза, че е свързан с идеята от детска възраст, когато е чул от своите родители историята на д-р Черкезов. Категоричен е, че човещината и днес не е изчезнала и все още се раждат подобни герои. „Всички лекари и сестри, които влязоха в COVID отделенията без да се оплакват, са истински герои. Те изпълниха своя служебен дълг по най-благородния начин”, подчерта проф. Коларов.

Той разказа, че по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, е избрана датата 15 август за отбелязване на Деня на спасението. От 2012 година честването е официализирано с решение на Министерски съвет. България е единствената страна в ЕС, която отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.

За своята изложба „Завръщане към корените“ пък доц. Георги Томов сподели, че тя е подготвяна в последните 10 години. „Ежедневието ни – моето и на всички колеги, е натоварено. И поради този факт ние се нуждаем от малко красота в ежедневието, малко хармония, изкуство. Надявам се, че тази изложба се внесе такова настроение”, каза той.

Експозицията може да бъде разгледана в сградата на Факултета по детална медицина до 15 април и от 16-ти до 30 април в Аудиторния комплекс на университета.