С изложба и концерт ОИ „Старинен Пловдив“ отпразнува своя 53-ти рожден ден

  • от PlovdivTime
  • 13:31, 03.04.2022

С изложба „Възродено наследство“, експонирана в откритите пространства на Стария град, и концерт в Балабановата къща, екипът на Общински институт „Старинен Пловдив“ отбеляза своя 53-ти рожден ден и 66 години от създаването на Архитектурно-историческия резерват в присъствието на многобройни гости.

На площада на Лапидариума, който носи името на първия директор Атанас Кръстев, се състоя официално откриване, на което заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ доц.д-р Елена Кантарева – Дечева отправиха поздрави и благодарности към служителите – бивши и настоящи, гости, партньори и съмишленици. Заместник - кметът предаде и специални благопожелания и поздравителен адрес от името на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Ректорът на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – проф. Тони Шекерджиева – Новак прочете поздравителен адрес, а проф. д-р Галя Лардева поднесе цветя от името на АМТИИ. Цветя и адрес имаше и от дългогодишния партньор на института - Регионална занаятчийска камара – Пловдив. Кратко слово, но с много вълнение, произнесе и легендарния архитект Румяна Пройкова.

Изложбата с оригинални архитектурни чертежи, архитектурни улични силуети, както и на отделни къщи, знакови архитектурни стилове, разположени по фасади и огради на обекти на Старинен Пловдив разказват за труда на архитекти, инженери и реставратори, посветили живота си за възстановяване на емблематични за Възраждането архитектурни стилове и как през времето се е случила реставрацията, консервацията и адаптацията на къщите с Резервата. В изложбата „Възроденото наследство“ са използвани материали от богатия технически архив, който стопанисва ОИ „Старинен Пловдив“, той е най-пълния и единствен и вече дигитализиран. Доц. д-р Елена Кантарева – Дечева изказа специална благодарност на Галина Ропова – дългогодишен служител на института, отговаряща за процеса на дигитализация през последните години, по чиято идея е създадена изложбата.

„Щастлив съм и се вълнувам, че сме заедно на 53-тата годишнина от създаването  на Общински институт „Старинен Пловдив“. Фокусът на тази изложба е насочен към труда на всички онези многобройни специалисти, които са участвали през годините във възстановяването и опазването на Резервата. Посветена е на всички вас, които продължавате да опазвате „сърцето“ на нашия град. Затова най-напред, бих искал да честитя празника на всички, които днес отдават ежедневно труда си, времето, усилията си на Стария град, за да поддържат живи паметта и интереса към древната и богата история на Пловдив. Съзнавам, каква голяма отговорност е да работиш в името на популяризирането и опазването на културно – историческото наследство на Пловдив, който е шестия най-стар жив град в света и най-старият жив в Европа, на града, който спечели титлата Европейска столица на културата 2019, на града, който спечели съвсем наскоро четвърто място в класацията за „Най-добра европейска дестинация“ за 2022 г. и още № 1 в категория „Най-добра културна дестинация в Европа“, № 1 в категория „Най-романтични дестинации в Европа“, № 1 в категория „Най-добри винени дестинации в Европа“, а само преди 2 дни Пловдив бе обявен и за „Най-добрата дестинация в България“. Припомням всичко това, за да кажа едно голямо БЛАГОДАРЯ! Защото всичко това става възможно и заради вас! Нека Старият град да продължава да бъде туптящото сърце на нашия град“, каза в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

„Благодаря ви, че сме заедно. Това е една уникална институция, призвана да опазва, управлява АИР, търпяла е развитие, имало е различни административни промени, но институцията е жива и днес! Благодаря на всички колеги, които са работили и продължават да сътрудничат на ОИ „Старнен Пловдив“. Благодаря на всички колеги! Това е една много лична изложба! В резултат на труда на всички тези хора, Старият град има облика, който познаваме днес“, каза доц. Кантарева. Тя разказа историята на институцията от 1 април 1969 година, когато се създава Управление "Старинен Пловдив“ и за негов началник е назначен Атанас Кръстев. Името на Атанас Кръстев – Начо Културата се превръща в синоним за мащабен градеж, който възражда старинната градска част. През 2022 г. се навършват 100 години от рождението му. Редица личности с разнообразни професии са отдали активния си път за каузата Старинен Пловдив. Доц. Кантарева припомни имената на хората от неговия екип – главния уредник  Елена Узунска, архитект Петко Кекеманов, по-късно и младата Емилия Балабанова, както и имената на специалистите от НИПК – филиал Тракия, дали своя голям принос за възстановяването на АИР. Именно трудът на проектантския екип, ръководен от арх. Коларова, е представен на изложбата, разказа още доц. Кантарева.

„Хората са тези, които съхраняват историческата памет на града и чертаят холограмата на неговото бъдеще. Тази мисъл не е моя, но тя така добре отговаря на мисията ви. Надявам се да разберете колко много ви ценим и обичаме!“, каза в приветствието си проф. Тони Шекерджиева – Новак.

Празникът продължи с концерт в Балабановата къща с участието на проф. Борислав Ясенов – флейта и ас. Йордан Тоновски – пиано от АМТИИ „проф. Асен Диамандиев“.