С гида Фили: Търсим съкровища в Пловдивските музеи и галерии, печелим награди

  • от PlovdivTime
  • 13:53, 30.05.2024

Интерактивен гид ще води ползвателите на мобилното приложение Аrt&fact в Пловдив. Платформата бе зпредставена на специална пресконференция и в нея се включват всички пловдивски музеи, Градска художествена галерия, Общински институт Старинен пловдив и Народна библиотека Иван Вазов.

„Идеята е все повече хора от близо и далеч да дойдат и да видят съкровищата на Пловдив. Това е една интерактивна куест игра, която постава на ползвателите задачи, времеви срокове за изпълнение и награди. Фили е талисманът, който посреща, разказва и изпраща посетителите“, разказва един от разработчиците, Мартин Матев.

При отваряне на приложението и след регистрация се показва картата на Пловдив и дванадесетте съкровищници, които трябва да бъдат посетени. Играчът сам избира откъде да започне, след което приложението му отваря навигация, за да го упъти как да достигне до съответното място. Всеки един от тези 12 обекта има свои правила. СЛед като влезеш на избраното място, насочваш телефона си към експонатите и започваш да търсиш, сканирайки.

„Ако вземем за пример Градската художествена галерия, от 200 картини за играта са избрани 20. Когато ги открием, приложението реагира и прави така, че картината да оживее пред очите ни, благодарение на обогатена реалност. През това време можем да получим информация от Фили за експоната, който сме открили. Там, където има триизмерни експонати, в приложението има добавена възможност за триизмерното им разглеждане. След като открием съкровищата, следващият етап на играта е пъзел, който трябва да подредим. Третата част е игра с въпроси, отговорите на които би трябвало да знаем, защото се съдържат в разказите на Фили. С викторината завършва и опознаването на първата съкровищница. СЛед това се връщаме на картата и избираме следваща“, разказва Мартин Матев.

Всеки, който превърти играта за 3 дни получава голяма награда. Всички, които успеят да го сторят за период от 2 месеца, също ще бъдат поощрени. За останалите остава предизвикателството просто да завършат играта или да започнат отначало, за да се борят за награди.

Напредъка си всеки от участниците може да следи в специалната раничка за артефакти, която приложението има. То ще започне да работи от следващата седмица, но вече е качено в AppStore и GooglePlay.

Приложението Aрт&Факт Пловдив е реализирано с част от средствата, спечелени от Отдел Култура, археология и туризъм на Община Пловдив по Норвежката програма. То е на обща стойност 800 000 лв. Средствата отидоха и за обновяване на зала „Съединение“, Информационна станция и таблети за Градската художествена галерия, нова аудио система и витрини за Историческия музей, климатизация на книгохранилището на Археологическия музей, нови витрини и учебен център във втората база на Етнографския музей.

„Още в началото, когато поех поста на зам.-кмет по култура, археология и туризъм, си поставихме за цел поетапната модернизация на културните институции в Пловдив и като услуги, така и преживявания на посетителите. Проектът стартира преди близо 2 години и това приложение е неговият финал, но ние предвиждаме да разширим възможностите и да доизградим и включим недвижимото културно наследство. Например при посещение на Римския стандион, при сканиране, посетителите да видят възстановка на това, което е било или напр. покрай тях да премине колесница. При посещение във Форума да видим къде се е намирала градската библиотека. Всичко това, разбира се, ще се случва по автентични данни. Ще надграждаме програмата и ще търсим допълнителни средства“, каза Пламен Панов.

На пресконференцията бе представена и новата електронна платформа за кандидатстване по различните компоненти на Отдел Култура, археология и туризъм. Тя е разработена от екипа на Йоханес Артинян. Идеята е от новата сесия за кандидатстване за финансиране на събития по културния календар, това да се случва само онлайн.

„Задачата ни бе максимално да опростим процеса, да има единна база данни за всички проекти и всеки един кандидат да може да следи какво се случва с внесеното от него предложение. Такива платформи имат само Национален фонд Култура, Столична община и Община Варна. Нашата има възможност и да се развива и като гайд на културния живот в града“, допълни Йоханес Артинян.

Тепърва предстои да се проведат обучения за културните оператори как да използват платформата. Първото от тях е на 4 юни от 16ч. в Дома на културата.