С 5 млн. лева: Създават общинско дружество за електротранспорт в Пловдив, още 10 млн. може да дойдат от Европа

  • от Благовест Андонов
  • 10:56, 27.10.2021

Община Пловдив ще заложи в бюджета за 2022 година 5 милиона лева за създаването на общинско дружество, което да вземе лиценз и да обслужва автобусни линии. Това заяви зам.-кметът по финанси Величко Родопски. 

Намерението на градските власти стана ясно по време на обсъждането за приоритетните обекти на Община Пловдив, които са вкарани в бюджетната прогноза до 2024 година. Там са заложени проекти за 180 милиона лева, които не могат да получат еврофинансиране и евентуално ще се търси съдействие от държавата по тях, пише TrafficNews.

Следващата седмица се очаква община Пловдив да представи проекта си създаване на общинско дружество за екологичен градски транспорт, което да стартира с 2 линии и 20 автобуса. 

Още този ноември община Пловдив ще кандидатства по програма LIFE, която дава възможност за финансиране на екологичен градски транспорт със сума до 10 милиона лева. Поради това общината е заложила 5 милиона лева, тъй като не са ясни параметрите за съфинансиране и собствени дейности по тази програма. 

Зам.-кметът по транспорта Тодор Чонов заяви, че в тази сума – максимално до 10 милиона от Европа и 5 милиона от общинския бюджет, трябва да влязат изграждането на депото, електростанции, заряди станции за зареждаме на автобуси, както и надграждането на електронно-билетната система на градския транспорт.

Това би било едно базисно начало на бъдещото предприятие, като би могло чрез програма да се закупят и няколко електроавтобуса.

Теренът от 18,6 дка, на който най-вероятно ще се разположи бъдещето дружество, се намира в район Тракия и представлява т.н. бивш наказателен паркинг.