РЗИ вдигат рамене за искането на Община Пловдив за по-крути мерки , БАБХ мълчи за вендинг машините

  • от Благовест Андонов
  • 16:34, 01.04.2020

Искането на Община Пловдив за по-крути мерки на територията на града продължава да тъне в мистерия. Въпреки заявките на кмета Здравко Димитро за по-голям обсег за забрана на търговските обекти, все още нито една институция не е дала отговор на въпросите – кои обекти, откога, защо те и как ще се случи.

Преди два дни Дани Каназирева заяви, че дава обет за мълчание и повече няма да коментира кои търговски обекти могат да работят и кои не. Въпреки това днес тя каза, че от самото начало дават само полезна информация за жителите на града и областта. Причина за изказването й бе становище от Адвокатската колегия в Пловдив за това какво може и какво не, предвид затегнатите мерки.

„Щабът се ръководи от заповедта от Министерството на здравеопазването от самото начало – тя е ясна и разбираема. Обясненията, които сме давали, са били, за да са полезни на хората… да знаят своите права, не спираме да го правим. Не само ние от областна управа, но и РЗИ дават информация, която считаме, че е полезна”, каза областният управител.

От РЗИ обаче не отговориха на въпроса – как гледа Здравната инспекция на предложенията за по-радикални мерки в Пловдив и по-голям обхват на затворените обекти.

„Мога да кажа само, че ние се ръководим от заповедта на Министъра на здравеопазването, която е в срок до 12 април”, каза д-р Сийка Димчева. Нито дума обаче не бе казана за предложните мерки. Всъщност от Община Пловдив също не обявиха кои са мерките, а само заявиха, че са предложени такива. TrafficNews разбра за въпросните мерки и ги публикува, но те все още не са обявени официално като искане към РЗИ.