РЗИ и Областна управа решават дали да затягат мерките в Пловдив

  • от Добринка Димова
  • 08:42, 11.08.2021

Експертите от РЗИ – Пловдив, областният управител и директори на лечебни заведения в областта ще решават дали да затягат мерките в Пловдив. До края на седмицата ще бъде свикан Областният кризисен щаб за борбата с коронавируса, за да се направи анализ на обстановката и да се изготви план за действие. Това съобщи за TrafficNews новият директор на РЗИ д-р Сийка Димчева.

Тази сутрин шефът на столичната РЗИ Данчо Пенчев съобщи, че в София броят на заразените с COVID-19 драстично се увеличава. „За момента София е в жълтата зона на 14-дневна база на заболеваемост, а на база 7-дневния анализ от края на миналата седмица вече се намира в червената. В последните няколко седмици случаите рязко започнаха да се удвояват. Преди 3 седмици бяха 185, преди 2 - 363, а миналата седмица - 681", обясни Пенчев, като обяви, че от утре  влизат в сила по-строги противоепидемични мерки. Фитнеси, заведения и театри ще работят с 30% капацитет, а работното време на всички кафенета, ресторанти, нощни заведения и игрални зали ще бъде ограничено от 6 до 23 часа.

Няколко часа по-късно от Министерството на здравеопазването опровергаха тази информация, като заявиха, че от РЗИ - София са допуснали грешка и няма да се налагат нови ограничения засега.

„Последните данни за Пловдивска област са за заболеваемост над 87,5 на 100 000 население”, посочи д-р Димчева.

Според последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести заболеваемостта в цялата страна рязко се повишава. Област Бургас дори излезе от зелената зона и влезе в оранжевата, след като заболеваемостта там надхвърли 100 на 100 000 души.

Освен София и Пловдив, сериозен ръст на болните се наблюдава и в областите Варна и Добрич. На този етап най-спокойна е ситуацията в Монтана, Видин, Кюстендил и Кърджали.