Румен Радев поиска оставка на правителството на Борисов и на главния прокурор Иван Гешев

  • от PlovdivTime
  • 15:44, 11.07.2020

Безпрецедентно президентът на България Румен Радев поиска оставка на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

"Уважаеми сънародници вчерашният ден беше белязан от масови протести с искането за оставки на главния прокурор Иван Гешев и правителството на Бойко Борисов. Знаете в късните часове се стигна до сблъсъци между протестиращите и органите на реда. Опитите на премиера да прехвърли вината, не могат да заблудят гражданите. Живеем във времена на прокурори рекет и бездействие спрямо грабежи, погазване на презумпцията за невинност. Безскрупулни лъжи и липсата на справедливост са онова срещу, което застанаха българите", посочи Радев. 

Той използва и тежките квалификации, които изказа по време на протестите през последните дни. 

"Мафиотизацията на управлението кара българите да искат възвръщане на основни граждански свободи, методично погазвани през последните години. Сега когато българите са на площада, Европа няма право да гледа с широко затворени очи. Имаме нужда България с принципи и правила. Гневът е дълбок, трупан е с години и не може да бъде потискан със страх и сила", посочи Радев. 

Затова в заключение, той посочи изхода според него като държавен глава. 

"Изходът е оставка на правителството и главния прокурор - насилието и манипулациите не могат да върнат доверието в тези две институции. Всяко упорство увеличава риска от хаос", посочи Радев.