Ротари клуб „Пловдив“ навърши четвърт век (Фотогалерия)

  • от PlovdivTime
  • 01:12, 15.05.2017

Пловдивските ротарианци отбелязаха четвърт век от чартирането на Ротари клуб „Пловдив“ и от възстановяването на ротарианското движение в България. На тържество в ресторант „Сентрал Парк“ те си припомниха делото на тримата основоположници - Атанас Чаушев, Ламбриян Атанасов и Стоян Червенков.

На името на покойния Чаушев  е учредена ученическа стипендия, която всяка година се връчва на четири  талантливи деца. За периода от 1992 г. досега ротарианците отчетоха извършени проекти на обща стойност над 1 милион долара. Международното движение, основано от чикагския адвокат Пол Харис в началото на ХХ век, се занимава с благотворителност и общественополезни каузи.

Първият ротариански клуб под тепетата е учреден през 1939 г. и за негов президент е избран архитект Димитър Попов. Ротарианското движение е забранявано на два пъти в България – през 1941 г. по силата на Закона за защита на държавата като проамериканска организация и през 1951 г. от комунистическия режим.

След възстановяването движението бързо се разраства и днес в България действат близо 80 клуба. „Основният акцент в дейността на Ротари клуб „Пловдив“ е работата с талантливи деца, с младите хора, борбата против наркотиците. Нашето мото е: „Безкористна служба“, обясни Христо Гюлев.  В Пловдивския клуб са членували няколко от кметовете, много министри, един главен прокурор, областни управители, творци и бизнесмени.

Днес той наброява 36 души и мнозина от тях получиха почетни грамоти по случай юбилея. Първата бе връчена на вдовицата на Атанас Чаушев – Мая. „Ротарианството е състояние на духа - или го имаш, или не. Вие пишете историята на клуба, нека Бог да пази вас и семействата ви”, заяви тя. Отличията бяха връчени от Никола Кърнолски.

Грамоти за заслуги към ротарианството и клуба получиха Елена Кристиано, основателите Методи Ангелов и Димитър Толев, Христо Гюлев – най-младият учредител на клуба, Елена Кристиано, Тома Тетимов, Любомир Костов, Мирослав Маринов, Тодор Христев, Свилен Каневски, Никола Кърнолски, Анастас Чолаков, Иво Димитров, Юрий Куков и Трифон Василев.

„Ротари е идея, живот, мисъл, здраве, бизнес, но преди всичко е морал. В името на морала сме тук. Семейството, бизнесът и приятелството са трите кита, на които се крепи Ротари”, отбеляза  Димитър Толев. В рамките на честването беше открита арка и сцена в Ротари парк  в  район „Тракия”.