Рогошко шосе: 95% дупки и неравности, 5% равен асфалт – чакаме пари от Европа за целия ремонт

  • от Благовест Андонов
  • 09:44, 08.12.2020

95% дупки и неравности, 5% равен асфалт – това е състоянието на Рогошко шосе в границите на Община Пловдив, според наши читатели. За пореден път пловдивчани изразиха недоумението си как е възможно да съществува  подобна входно-изходна артерия на втория по големина град в България.

Вече традиция стана през няколко месеца пътят да се кърпи, като постоянно върху кръпките излизат нови кръпки, а участъкът става все по-труден за преминаване. През годините там са ставали редица инциденти, но и досега пътят не е видял голям ремонт или асфалтиране.

Този път обаче и закърпването на пътя забуксува. Повече от 6 месеца стоят дупките по шосето. За проблема знае и районният кмет Стоян Алексиев, който няколко пъти е писал на Община Пловдив.

„През пролетта го закърпихме, сега отново има доста дупки – знаем за проблема. Очакваме разрешение от Общинския съвет да прехвърля пари от собствения си бюджет в перото за ремонти. Иначе пари имам , договор имам, но от 5 месеца очаквам Общинския съвет да прехвърли парите в бюджета”, каза Алексиев пред TrafficNews.  Той се надява съвсем скоро да се направи аварийния ремонт по кърпежите. Цялостно асфалтиране обаче не може да има.  Причината е, че сегашната пътна основа е вече негодна и не може да издържи на натоварването. Дори и да се положи цял пласт асфалт, той отново ще стане целия в дупки. Поради това трябва да се направи цялостна рехабилитация на пътя. Проект за него има още от 2017 година, но пари така и не се намират.

Проектът включва основен ремонт на пътната артерия от моста на Адата до землището на град Пловдив. Дейностите предвиждат изграждане на ВиК мрежа, ново улично осветление, озеленяване, велоалея и поставяне на нова тротоарна настилка. Пътят е  проектиран, така че да отговаря на изискванията за преминаване на интензивен трафик от тежкотоварни камиони. В този етап се предвижда ремонт и запазване на съществуващите габарити, както и реконструкция на улицата, водеща към ПИМК и Дунапак, както и  другите предприятия.

„Имаме проект, но не разполагаме с финансови средства, за да го сложим в капиталовата програма. Районната администрация може да извърши авариен ремонт, ние подготвяме цялостната реконструкцията. Тя ни е основен приоритет по Европейските програми, които се отварят от 2021 година. През следващия програмен период  има голямо перо за реализацията на проекти за свързаност между общините. Рогошко шосе може да получи такова финасиране и ще го запишем в програмата за „Развитие на регионите”, обясни зам.-кметът по строителството Пламен Райчев.