Родопска сватба пресъздадоха в село край Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 18:26, 15.08.2020

Десетки се изкачиха до параклиса в родопското село Ситово, посветен на Божията майка, за да присъстват на молебена за здраве и да вкусят от вкусния курбан. Местните бяха подготвили маса с ритуални хлябове и пити, които са омесили и изпекли по повод  празника.

Да почете празника и да уважи жителите на село Ситово беше заместник-кметът на община „Родопи” Владимир Маринов. Той участва в тържествения водосвет, след което присъства на възстановка на родопска сватба, представена от НЧ "Родопски напредък 2019 г." и комитет "Родолюбие". Владимир Маринов с интерес наблюдава демонстрация на ритуалите „сплитане на момата", "бръснене на момъка"  и "водене на булката”.

„Мина времето, когато тези наши прекрасни планински села бяха забравени.Новото ръководство на общината, начело с кмета Павел Михайлов, по категоричен начин показваме, че тези населени места са приоритет за нас и ние правим така, че нещата в тях да се променят”, каза Владимир Маринов пред събралото се множество. Той изрази задоволство от работата и на кметския наместник на Ситово Виделина Сръчкова, която със своята воля и желание за работа допринася за доброто развитие на село Ситово. „Човек с воля и амбиция да постигне нещо и някак нейното поведение ни задължава нас, като ръководители, да й помагаме и да откликваме на молбите й”, продължи Маринов.