Рисувай, пиши, твори! Започва творчески конкурс, посветен на прилепите

  • от PlovdivTime
  • 12:45, 18.08.2020

Този конкурс е за млади творци и цели да възбуди любопитството им към прилепите, за да открият един нов, вълнуващ свят, изпълнен с непознати създания.
За жалост в повечето случаи сме си изградили погрешна представа за тях. Прилепите са тайнствени и непознати създания, които винаги са вълнували и вдъхновявали хората. Най-важните места за опазване на прилепите (стари гори, ливади, реки) се опазват в най-голямата в света екологична мрежа Натура 2000. Покажете красотата на прилепите и техните местообитания, като участвате в конкурса.
Организаторите очакват вашите вдъхновения, идеи, пресъздаващи света на прилепите. Създайте своя художествена творба – картина (рисунка), пластика (хартия, метал, текстил, пластмаса, рециклирани материали и др.), литературен текст (проза или стих) или дигитален продукт (видео).
Вижте условията за участие - категории творби и възрастова група.
Категории:
Рисунка - формат по избор;
Пластика - изработена от хартия, метал, текстил, пластмаса, рециклирани материали и др.;
Литературна творба - стихотворение или проза (максимум 2 страници формат А4)
Дигитално изкуство – кратко видеоклипче или анимация до 2 минути.
Възрастова група:
1-ва група - участници на възраст между 7 и 13 години.
2-ра група - участници на възраст между 14 и 18 години.
Всеки може да участва с до 3 творби във всяка категория. Изпратете творбите си до 8 септември 2020 г. на адрес в гр. Стара Загора, ул.“Стара планина“ № 9 или [email protected]
Не забравяйте да запишете двете си имена, години, адрес и телефонен номер за връзка.
Онези от Вас, които изпращат творбите си по мейл - да очакват потвърждение, само така ще са сигурни, че творбите са получени.
Творбите ще бъдат оценявани от жури в състав:
Милена Радева – родена в София. Завършила е бакалавърска и магистърска степен в Националната художествена академия, специалност „Книга и печатна графика“, а през 2017 г. защитава своя дисертационен труд. Още в студентските си години е увлечена по илюстрацията на детски книги и се насочва в разработването на авторски проекти. Започва работа като илюстратор на свободна практика с автори и издатели от САЩ, Канада, Австралия, Норвегия, Англия, Сингапур и България. Илюстратор на над 150 книги в цял свят и автор на картинната книга - „Приятели“. Оценител в категорията "рисунка".
Илия Бояров – скулптор. Илия Бояров е роден през 1987 г. в София. Завършва НГПИ “Св. Лука” спец. “Метал”, а след това спец. “Метал” в Националната художествена Академия. Работи с клиенти от България, Италия, Англия и САЩ. Негови творби са собственост на Художествените галерии в София, Велико Търново и Ахтопол и редица частни колекции. Оценител в категория "пластика".
Петя Кокудева – родена 1982 г. в Смолян. Има магистърска степен по „Творческо писане“. Работи като копирайтър в международна рекламна агенция. Интересите й са в сферата на детската литература – занимава се с драматургия за куклен театър и е един от посланиците на „Забавното лятно четене“. „Лулу“ е дебютната й книга, която печели Специалната награда на националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ (2012). Следва „Малки същества“ от 2014 г. Оценител в категорията "литературни творби".
Юлиян Муравеев – собственик на УЕБРИКС СТУДИО, което се занимава със създаване на уеб сайтове, онлайн магазини, специализиран уеб базиран софтуер. Оценител в категория "дигитално изкуство".
Всички участници ще получат грамота за участие, а отличилите се в съответната възрастова група и категория ще получат следните награди:
За 1-во място – Тениска с прилеп, канче и бъфче, информационни материали
За 2-ро място – Канче и бъфче на Зелени Балкани, информационни материали
За 3-то място – Канче на Зелени Балкани, информационни материали
Победителите ще бъдат поканени да участват в нощите на прилепите.
Всички творби ще бъдат публикувани в сайта на организацията, на сайта на проект Натура 2000 в България - Нови Хоризонти и на фейсбук страницата на Зелени Балкани.

Ще бъдат показани по време на кампанията „Нощ на прилепите“ в България в над 10 града. Най-добрите дигитални творби ще бъдат излъчвани на стената на Държавна опера - гр. Стара Загора с помощта на проектор. Конкурсът и наградените творби ще бъдат популяризирани от медийните партньори на проекта. 
Извън конкурсната част, организаторите канят и професионални творци, вдъхновени от тайнствения свят на прилепите да участват в тази инициатива, като създадат свои собствени творби, в своя стил и жанр и ни подкрепят като ги предоставят за нуждите на информационните ни кампании за прилепите. Така ще разширим „своята прилепна общност“ и ще спомогнем ЗАЕДНО за опазването им.
За контакти:
Поля Русева – специалист комуникации
Моб. тел.: 0894059156, e-mail: [email protected]

Анелия Павлова – Координатор на проекта
Моб. тел.: 0899269576, e-mail: [email protected]

Конкурсът се организира от екипа на проект "Натура 2000 в България - Нови хоризонти" LIFE17 GIE/BG/371 с подкрепата на програма LIFE на ЕС.